CEDAW-comité ondervraagt Nederlandse regering

15 november 2016

Op 10 november 2016 ging het CEDAW-comité in dialoog met de Nederlandse regeringsdelegatie over de naleving van het VN-Vrouwenverdrag in Nederland. Deze schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag is ondertekend door 76 organisaties, waaronder het Proefporcessenfonds Clara Wichmann. 

Overtijdbehandeling
In de schaduwrapport  is een passage opgenomen over de abortuspil, huisartsen en de overtijdbehandeling. Het CEDAW-Comite heeft hierover kritische vragen aan Minister Bussemaker voorgelegd waar zij niet zo snel antwoord op had. Lees meer in de blog van het newerk VN-Vrouwenverdrag.

 

Op 2 Juni 2016, dagvaarden Women on Waves (WoW) en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann de Nederlandse Staat voor het onrechtmatig belemmeren van het afleveren van medicijnen voor de overtijdbehandeling door apotheken op voorschrift van huisartsen en andere bevoegde hulpverleners. Lees meer.  

Zwangere zelfstandigen
Daarnaast vroeg het CEDAW-comité waarom geen er ‘friendly settlement' in de procedure van de zwangere zelfstandigen is geweest. Het proefprocessenfonds Clara Wichmann voert al sinds 2004 zaken rondom deze kwestie en heeft de zaak in 2011 bij het CEDAW voorgelegd. In 2014 oordeelde het CEDAW dat de Nederlandse Staat vrouwen die geen uitkering hebben gehad schadeloos te stellen. Lees hier meer over de zaak.

 

De minister benadrukte verschillende malen het Comité hoog te hebben. De beantwoording van de specifieke vragen over de zaak van de zwangere zelfstandigen liet ze over aan de Agent van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees meer in de blog van het VN-Vrouwenverdrag netwerk.

 

Rechtszaak: