Ben jij rechtenstudent aan een Nederlandse universiteit of HBO, kun je niet wachten om praktijkervaring op te doen én wil je vrouwen helpen met het beantwoorden van juridische vragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!  

Vanaf september 2024 heeft de Vrouwenrechtswinkel weer plek voor juridisch adviseurs bij één van onze locaties in Amsterdam West, Noord of Zuidoost.

De Vrouwenrechtswinkel Amsterdam
Er is nog steeds veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, terwijl ieder mens gelijke kansen verdient. Daarom hebben we een plek gecreëerd waar álle vrouwen zich welkom en gehoord voelen. Wij geven antwoord op juridische vragen en geven gratis juridisch advies op maat. Door aan het werk te gaan bij onze Vrouwenrechtswinkel help je vrouwen met uiteenlopende juridische kwesties, waardoor je jouw theoretische kennis op een mooie manier in de praktijk kunt brengen!

Wat ga je doen? 

 • Je gaat juridisch advies geven aan vrouwen tijdens spreekuren in één van onze drie locaties van de Vrouwenrechtswinkel. Je voert daarvoor intakegesprekken met cliënten en brengt het juridische probleem in kaart. Vervolgens werk je de casus uit en stel je een advies op. Dit doe je altijd samen met een andere juridische adviseur. 
 • Je onderzoekt de juridische problemen onder begeleiding van juridische experts en overlegt met advocaten uit ons netwerk om tot een gedegen advies te komen. 

Wat bieden wij? 

 • Een enorme dosis praktijkervaring!
  Je leert bij ons cliëntgesprekken voeren, juridische adviezen opstellen en werken in een gender-en cultuursensitief juridisch team. 
 • Trainingen en cursussen.
  We bieden inhoudelijke cursussen aan over rechtsgebieden die we veel terugzien in de Vrouwenrechtswinkel en besteden ruime aandacht aan het ontwikkelen van praktische vaardigheden, zoals gesprekstechnieken. 
 • Een sterk professioneel netwerk.
  Via Bureau Clara Wichmann, de Gemeente Amsterdam en de aangesloten vrouwenorganisaties en advocatenkantoren, bouw je een stevig netwerk op. 
 • Een netwerk vol gedreven medestudenten die zich inzetten voor vrouwenrechten.
  De spreekuren zijn naast leerzaam ook erg gezellig en er worden regelmatig gezamenlijke activiteiten georganiseerd. 
 • De mogelijkheid om studiepunten te verdienen.
  Er zijn verschillende vakken waarbij jouw werk in de Vrouwenrechtswinkel mee kan tellen voor studiepunten.
  Bijvoorbeeld:

  – Clinic Rechtshulpverlening, een speciaal vak gericht op je werk in de Vrouwenrechtswinkel (alleen voor bachelor rechtenstudenten van de UvA);
  – Clinic Recht & Beleid, waarbij je interessante juridische vraagstukken uit de Vrouwenrechtswinkel verder kunt onderzoeken (alleen voor masterstudenten van de UvA); 

Wat vragen wij? 

 • Je vindt het leuk om verschillende soorten vrouwen te helpen, je hebt goede communicatieve vaardigheden en je werkt graag samen met andere studenten; 
 • Je bent betrouwbaar en integer. Dit betekent o.a. dat jij je aan gemaakte afspraken houdt en dat je goed weet om te gaan met vertrouwelijke informatie;  
 • Je hebt het eerste studiejaar van een rechtenstudie afgerond. Zowel rechtenstudenten van de universiteit als HBO zijn welkom om te solliciteren; 
 • Je bent voor 6-8 uur per week en minimaal één spreekuur per week beschikbaar; 
 • Je bent het gehele collegejaar van september 2024 t/m juli 2025 beschikbaar; 
 • Spreek je naast Nederlands en Engels nog een andere taal, dan is dat zeker een pré (geen vereiste). 

Ben je geïnteresseerd?
De functie van juridisch adviseur is onbetaald. Wil je onderdeel uitmaken van ons enthousiaste vrijwilligersteam? Stuur dan jouw cv en motivatiebrief waarin je antwoord geeft op de volgende vragen: 

 1. Wat spreekt je aan in het werk van de Vrouwenrechtswinkel? 
 2. Welke vaardigheid die jij bezit of waardevolle ervaring die je hebt opgedaan, is volgens jou het meest belangrijk voor het uitvoeren van de functie juridisch adviseur?   
 3. Ben je voor 6-8 uur per week en minimaal één spreekuur per week gedurende het gehele collegejaar van september 2024 t/m juli 2025 beschikbaar? 

Je kunt t/m zondag 23 juni 2024 reageren op deze vacature door te mailen naar Melissa Lo-Fo-Wong (projectcoördinator) via mlofowong@clara-wichmann.nl 

Heb je vragen over de functie, twijfel je nog ergens over of vind je het fijn om eerst een spreekuur mee te lopen voordat je solliciteert? Neem dan contact op met Marlies Vegter (juridisch expert) via: mvegter@clara-wichmann.nl of 0630416045. 

 De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden tussen maandag 24 juni en vrijdag 12 juli. 

Deel dit artikel: