Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om een kind de achternaam van beide ouders te geven door de invoering van de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnamen (WIGG). De WIGG bevat een overgangsregeling die tot het eind van dit jaar openstaat en ervoor zorgt dat kinderen die tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 zijn geboren alsnog de achternaam van beide ouders kunnen krijgen. Voor kinderen die zijn geboren vanaf 1 januari 2024 geldt de nieuwe wetgeving. Een problematisch aspect van de nieuwe wet en de bijbehorende overgangsregeling is dat de toestemming van beide partners noodzakelijk is om een dubbele achternaam toe te kennen.
Bureau Clara Wichmann heeft van verschillende vrouwen gehoord dat zij tegen dit toestemmingvereiste aanlopen bij hun verzoek voor een dubbele achternaam voor hun kind. Vrouwen kiezen er bijvoorbeeld voor om geen verzoek in te dienen omdat zij (verwachten dat zij) geen toestemming kunnen krijgen van de vader. Anderen vragen vervangende toestemming bij de rechter, om hun verzoek voor een dubbele geslachtsnaam toch ingewilligd te zien. Tot nu toe hebben de rechtbanken deze zaken afgewezen of vrouwen niet-ontvankelijk verklaard in hun verzoeken. Vrouwen laten zich mede door deze uitspraken van de rechtbanken weerhouden om alsnog een verzoek bij de rechter in te dienen. Hierdoor lopen zij onder meer tegen de korte overgangsregeling aan.
Bureau Clara Wichmann roept vrouwen op om hun persoonlijke verhaal te delen over hoe zij zijn getroffen door het toestemmingsvereiste van de WIGG en de overgangsregeling. Dit kan volledig anoniem. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen probeert Bureau Clara Wichmann een beter beeld te krijgen van de problemen waar vrouwen tegenaan lopen. Daarnaast kunnen deze verhalen, uiteraard als daar toestemming voor is gegeven, ingezet worden voor communicatie, media en politieke doeleinden en om procedures over deze problematiek – waar relevant – van nadere ervaringsverhalen te voorzien. Hiermee hopen wij onder meer een verlenging van de overgangsregeling te bewerkstelligen als ook gelijkwaardigere wetgeving op dit vlak.
Deel je verhaal via dit formulier
Lees in ons eerdere artikel onze visie op de problematiek rondom deze wetgeving.