Gratis anticonceptie

Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak vinden dat anticonceptie voor iedereen gratis moet zijn. Daarom startten de organisaties een rechtszaak tegen de Staat samen met meer dan 7000  mede-eisers die zich hebben ingeschreven op eenzaakvooriedereen.nl.

Achtergrond

Begin jaren 70 leek die strijd al gestreden. Met de slogan ‘Moeders wil is wet, met de pil naar bed’, pleitten de Dolle Mina’s voor anticonceptie in het basispakket – met succes. Maar in 2011 werd de strijd teniet gedaan. Met het argument dat anticonceptie niet ‘medisch noodzakelijk’ is, werd het uit het basispakket gehaald. Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten: van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4% man en 96% vrouw.

Mensenrecht

Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan.

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann: “Kosteloze anticonceptie is een zaak van de overheid: anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.”

Eerder dit jaar werd al een petitie aangeboden in de Tweede Kamer, om anticonceptie weer in het basispakket op te laten nemen. De petitie werd in een week tijd door 55.000 mensen ondertekend. Desondanks werd het voorstel van Ploumen niet aangenomen.

Eline Peters van DeGoedeZaak: “Met de petitie zagen we al dat er groot maatschappelijk draagvlak is om de kosten van anticonceptie door de overheid te laten vergoeden. Verdeeldheid in de coalitie zit verandering in de weg, maar een grote meerderheid van burgers wil dat dit gewoon geregeld wordt.”

Dagvaarding namens 7000 mede-eisers overhandigd

Daarom zijn Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak nu naar de rechter met zoveel mogelijk mede-eisers. Inmiddels hebben meer dan 7000 mede-eisers zich aangesloten en is de dagvaarding overhandigd aan de minister. Het wachten is nu op een formele reactie van de staat.

In de Media

Parool, Geef ons maar gratis anticonceptie in het basispakket, 18 december 2019

One World, Open brief: ‘Anticonceptie moet gratis beschikbaar zijn’, 26 September 2019

RTL Nieuws, 3000 mede-eisers in rechtszaak voor gratis anticonceptie, 26 November 2019

Iamexpat, Legal case against the Dutch government: free contraception for all, 18 November 2019

Parool, Rechtszaak tegen de Staat voor gratis anticonceptie, 13 November 2019

Skipr, Procedure tegen Staat om gratis anticonceptie, 13 November 2019

Zornu.avotros, Rechtszaak tegen Staat: iedereen gratis anticonceptie, 13 November 2019

NOS, Boze reacties op niet vergoeden pil: hoezo geen medische noodzaak?, 5 Juli 2019

Dutchnews.nl, Contraceptive pill will not be restored to basic health insurance package, 4 Juli 2019

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.