Woensdag 6 oktober om 15:00 uur zal de Rechtbank Den Haag publiekelijk uitspraak doen in de rechtszaak voor gratis anticonceptie. 

Vorig jaar stapten Bureau Clara Wichmann en burgerbeweging DeGoedeZaak samen met andere organisaties en meer dan 7000 mede-eisers naar de rechter om gratis anticonceptie af te dwingen onder de slogan ‘Anticonceptie is geen luxe, maar een zaak voor iedereen!’. Op 12 juli was de inhoudelijke zitting, nu volgt de uitspraak.

Kosten worden nu door vrouwen gedragen

Anticonceptie moet op een non-discriminatoire manier toegankelijk zijn, vinden de organisaties en de mede-eisers. Zij vragen de rechter discriminatie rond anticonceptie op te heffen en zo vrouwen onrecht en financiële ongelijkheid te besparen. Omdat de kosten voor anticonceptie nu grotendeels door vrouwen worden gedragen, werkt dit ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de hand. 

Gratis anticonceptie gaat niet over het basispakket of gezondheidszorg, zoals de Staat stelt, maar is juist een maatschappelijke en sociale kwestie. “Zwangerschap is geen ziekte, anticonceptie is geen medicijn daartegen,” aldus de advocaten tijdens de zitting op 12 juli.

“Zwangerschap is geen ziekte, anticonceptie is geen medicijn daartegen.”

tijd voor een structurele oplossing

Eerder verzamelden de organisaties ruim 55.000 handtekeningen voor een petitie en werd een motie voor gratis anticonceptie door de Tweede Kamer aangenomen. Het demissionaire kabinet besloot echter de aangenomen motie niet uit te voeren, mede omwille van de daarmee gepaarde kosten. Juist daarom willen de organisaties het recht op gratis anticonceptie nu voor eens en altijd via de rechter afdwingen. Linde Bryk, strategisch juridisch adviseur bij Bureau Clara Wichmann: “Anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Vergoeding hiervan is te belangrijk om afhankelijk  te worden gemaakt van de kleur van een kabinet. Het is tijd voor een structurele oplossing.”

Praktisch

De uitspraak is woensdag 6 oktober om 15:00 uur in de Rechtbank Den Haag (Prins Clauslaan 60, Den Haag). De uitspraak is openbaar, pers en anderen mogen aanwezig zijn in de rechtszaal. Voor vragen of persverzoeken, mail naar info@clara-wichmann.nl. Meer achtergrondinformatie over de rechtszaak is te vinden op www.eenzaakvooriedereen.nl.

In de media

Deel dit artikel: