Vandaag is het volledige archief van Bureau Clara Wichmann, met de dossiers van de strategische rechtszaken die de afgelopen 39 jaar door het Bureau gevoerd zijn, overgebracht naar Atria. Atria is, als het Nederlandse kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, de uitgelezen plek om het archief van het Bureau te bewaren.

In het archief zitten een paar van de belangrijkste zaken van het Bureau, zoals de SGP-zaak, de zaak voor een zwangerschapsuitkering voor zwangere zelfstandigen en de zaak voor de Alfahulpen.

‘We zijn heel blij dat Atria het archief overneemt. Het is ook bijzonder om weer door onze historische zaken te gaan en deze zo over te kunnen dragen aan Atria. Op deze manier weten we dat het goed bewaard wordt en dat het onderdeel wordt van de Nederlandse feministische geschiedenis’ – Femke Zeven, jurist bij Bureau Clara Wichmann

Atria gaat het archief nu inventariseren en digitaliseren. Zo wordt het  toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden. Op deze manier kan ook voortgebouwd worden op de rechtszaken die tot nu toe gevoerd zijn voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. 

‘Het is een eer om het volledige archief van Bureau Clara Wichmann te bewaren voor toekomstige generaties. Bij Atria verzamelen, beheren en delen we het erfgoed van vrouwenbewegingen. De archieven van hét landelijke expertisecentrum voor vrouw en recht zijn bij ons dan ook op hun plek. Door de geschiedenis te bewaren hopen we toekomstige generaties feministen te inspireren en steunen in hun werk’ – Bettemiek Grijns, Archivaris bij Atria 

 

 

 

 

Deel dit artikel: