Vorige week werd bekend dat de rechtszaak over de vaststelling van de nieuwe financieringssystematiek van de geboortezorg in Nederland is verloren. Bureau Clara Wichmann roept vrouwen en hulpverleners op problemen met die nieuwe regels bij haar te blijven melden.

Bureau Clara Wichmann en andere organisaties pleitten bij de rechter dat de nieuwe regelgeving in de geboortezorg onvoldoende rekening houdt met het belangrijke zelfbeschikkingsrecht en het recht op keuze van vrouwen door welke verloskundige en artsen zij willen worden geholpen bij zwangerschap en bevalling.

Bureau Clara Wichmann is teleurgesteld in de uitspraak, maar blijft bij het standpunt dat er eerst zorgvuldig onderzoek moet worden gedaan naar de impact van de invoering Integrale Bekostiging op de zes plaatsen waar dit nu in Nederland aan de hand is. Tegen het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal wordt momenteel een bodemprocedure voorbereid. Hier werd een vrouw onlangs geweigerd om te bevallen, omdat haar verloskundige geen lid was van de Integrale Geboorte zorgorganisatie.

Het is ontzettend jammer dat we de overheid niet hebben kunnen aanzetten tot een meer zorgvuldige invoering van de Integrale Geboortezorg. Maar ook op lokaal niveau kunnen wij goed de vinger aan de pols houden. We krijgen regelmatig e-mails van verloskundigen en cliënten in andere plekken in Nederland waar men met Integrale Geboortezorg bezig is” aldus Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann

Bureau Clara Wichmann blijft bij haar standpunt dat er eerst zorgvuldig onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen van de nieuwe regelgeving voor de zwangere vrouw. Zij blijft daarom monitoren hoe de geboortezorg in Nederland werkt en vraagt vrouwen en hulpverleners in de geboortezorg problemen met de nieuwe regels bij haar te melden.

Deel dit artikel: