Bureau Clara Wichman wil weten of de Inspectie Gezin en Jeugd (IGJ) voldoende heeft gedaan bij het toezicht op het gebruik van transvaginale bekkenbodemmatjes. Diverse berichten en rapporten over ernstige lichamelijke klachten van vrouwen gaven al lange tijd aanleiding om te vermoeden dat transvaginale bekkenbodemmatjes gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. En zouden dus niet gebruikt moeten worden.

Ernstige chronische pijnklachten

Transvaginale bekkenbodemmatjes – ook wel mesh genoemd – zijn jarenlang bij duizenden vrouwen geïmplanteerd voor de behandeling van verzakking en urine-incontinentie.Nog altijd ervaren veel vrouwen dagelijks de ernstige complicaties van deze producten: Van pijn bij lopen, zitten en sporten tot zulke ernstige klachten dat werken niet meer lukt. Omdat bekkenbodemmatjes nauwelijks (volledig) te verwijderen zijn, zijn de klachten bijna altijd chronisch van aard. 

Complicaties al langer bekend

Na publieke onrust over de veiligheid van deze matjes, riep de Inspectie in juli 2013 op terughoudend gebruik te maken van bekkenbodemmatjes. In een aantal andere landen werd in die periode het gebruik van deze vaginale implantaten (tijdelijk) gestaakt. In februari 2020 stelde de Inspectie vast dat mesh niet veilig is en dat het van de markt moest worden gehaald. 

WOO verzoek voor meer informatie

Met een WOO verzoek aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verzamelen we informatie over de gang van zaken rond de meldingen van ernstige bijwerkingen van meshmatjes. 

Het ministerie heeft al een aantal documenten beschikbaar gesteld, maar Ethicon (fabrikant van mesh matjes, onderdeel van Johnson&Johnson) heeft middels een kort geding afgedwongen dat zij deze documenten eerst kunnen inzien voordat het ministerie ze openbaar mag maken.

Gezondheid vrouwen belangrijker dan geheimhouding

Bureau Clara Wichmann vindt dat de gezondheid van vrouwen en transparantie boven geheimhouding van documenten moet gaan en we zetten ons er voor in om de documenten zo snel en zo volledig mogelijk te krijgen.

Bureau Clara Wichmann werkt in deze zaak samen met patientenplatform Meshed Up en we worden pro bono bijgestaan door de advocaten van Stibbe.

Deel dit artikel: