Het Clara Wichmann fonds wil vrouwen toegang geven tot de abortuspil via de huisarts. Hiervoor is een petitie gestart, die breed wordt ondersteund. Eerder was het fonds al een burgerinitiatief begonnen die heeft geleid tot een wetsvoorstel van Groenlinks en PvdA. In het wetvoorstel wordt de afbreking van een vroege zwangerschap met een abortuspil uitgezonderd van strafbaarstelling en komt daarmee bij de huisarts beschikbaar.

Het Clara Wichmann Fonds vindt dat iedereen in Nederland het recht heeft op toegankelijke zorg rond anticonceptie en zwangerschap. De abortuspil moet daarom gemakkelijk via de huisarts beschikbaar te zijn, ook buiten een ingewikkeld systeem van vergunningen en speciale klinieken. Met de abortuspil kan een zwangerschap binnen 9 weken worden afgebroken. Volgens de Nederlandse Huisartsen Genootschap is het een veilig en effectief middel voor vrouwen. De pil staat ook op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereld Gezondheid Organisatie.

Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann: “We roepen iedereen op de petitie te ondertekenen zodat de abortuspil gemakkelijk beschikbaar is via de huisarts, zonder onnodige vergunningen of speciale klinieken. “

*De petitie wordt ondersteund door alle grote vrouwenorgansiaties in Nederland.

Petitie – De Goede Zaak:
http://actie.degoedezaak.org/petitions/abortuspil

Info Filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=AYUiGu_eyXQ&feature=youtu.be

Deel dit artikel: