DE WEG NAAR EEN X IN JE PASPOORT: FACT SHEET & INFORMATIEAVOND

Het wordt hoog tijd dat mensen zelf hun genderregistratie kunnen bepalen. Zo lang dat nog niet gemakkelijk kan, delen wij graag meer informatie over de weg naar een X in het paspoort voor non-binaire personen. Hieronder staat een  fact sheet en model-verzoekschrift, met informatie over de weg naar een X in het paspoort.

Op een nader te bepalen datum organiseren wij een informatieavond, in samenwerking met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het advocatenkantoor Van Doorne. Bij deze informatieavond is iedereen met vragen over deze procedure welkom. Deze avond stond gepland voor 19 januari, maar wordt uitgesteld ivm de geldende COVID-maatregelen.

Fact sheet en model-verzoekschrift

Op verzoek van Bureau Clara Wichmann heeft Van Doorne een fact sheet en een model-verzoekschrift opgesteld. In de fact sheet staat informatie over de stappen die – onder de huidige stand van zaken – gezet moeten worden door non-binaire personen om een X te laten registreren in het paspoort. Helaas is dit nu nog een ingewikkeld proces, waarbij een gang naar de rechter nodig is. Daarnaast kan het model-verzoekschrift gebruikt worden voor een verzoekschriftprocedure bij de rechter.

Informatieavond

Op een nader te bepalen datum organiseren we samen Ryan Ramharak en Storm vogel, en met advocatenkantoor Van Doorne een informatieavond, waar iedereen met interesse in dit onderwerp welkom is. Ivm de COVID-maatregelen kan de avond op 19 januari niet doorgaan, deze wordt verzet.

Het voorlopige programma is als volgt:

  • Opening door Saskia Laseur (managing partner Van Doorne)
  • Ryan Ramharak & Storm Vogel
  • Advocaten Wander de Kort & Annemetje Koburg 
  • Kunstenaar Sevilay Maria
  • Tijn de Jong
  • Q&A met panel
  • Borrel

Livestream
De informatieavond zal ook worden uitgezonden via een livestream. De link voor de bijeenkomst volgt en wordt gestuurd naar het e-mailadres waarmee je je heb aangemeld.

Achtergrond

Het is in Nederland voor non-binaire transgender personen nog steeds niet mogelijk om de registratie van M/V eenvoudig te laten wijzigen in X. Er bestaat nog geen wettelijke grondslag voor een duidelijke aanvraagprocedure voor een X bij de gemeente. De gemeente verwijst mensen daarom naar de rechter en een gerechtelijke procedure brengt hoge kosten met zich. Wij vinden dat mensen zelf deskundigen zijn over hun gender(registratie) en dat mensen deze registratie gemakkelijk moeten kunnen (laten) aanpassen.

Daarom ondersteunen wij de rechtszaken van Ryan en Storm, die allebei een X in hun paspoorten willen. Advocatenkantoor Van Doorne staat Ryan en Storm bij in deze procedures. Om deze rechtszaken kracht bij te zetten hebben wij samen met Transgendernetwerk Nederland (TNN) een amicus brief ingediend. Deze brief is hier te vinden en is voor iedereen te gebruiken; voor informatie, of ter versterking van een eigen procedure.

Eerder publiceerden we een opiniestuk over deze zaak in de Volkskrant, die vind je hier.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.