Bureau Clara Wichmann stelde vandaag Allergan, fabrikant van Biocell borstimplantaten aansprakelijk. Deze actie wordt gesteund door onder andere het Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging. De organisaties roepen zoveel mogelijk dragers en ex-dragers van de Allergan borstimplantaten op zich aan te melden. De fabrikant wordt aansprakelijk gesteld voor het op de markt brengen van gebrekkige implantaten. Bureau Clara Wichmann vordert in de aansprakelijkheidstelling schadevergoeding en compensatie voor het leed dat Allergan heeft veroorzaakt. In juni dit jaar kondigden de organisaties de rechtszaak al aan en riepen ze vrouwen op voor een vooraanmelding. 

Achtergrond

Tot december 2018 leverde Allergan siliconen borstimplantaten van (onder andere) het type Biocell. Deze implantaten zijn bij 60.000 Nederlanders geplaatst voor een borstreconstructie of vergroting. Hoewel mensen bij de plaatsing van de implantaten werd verteld dat ze veilig zijn, blijken ze nu toch gebrekkig te zijn en kunnen ze zelfs een zeldzame vorm van lymfelier kanker (BIA ALCL) veroorzaken. Inmiddels hebben 52 vrouwen deze vorm van kanker door hun Biocell implantaten gekregen. Daarnaast is bekend dat siliconen kunnen lekken of zweten, met een breed scala aan complicaties en gezondheidsklachten tot gevolg.

“Allergan heeft veel geld verdiend aan de borstimplantaten. Inmiddels is duidelijk dat mensen hier ziek van worden. Voor Bureau Clara Wichmann is het ontoelaatbaar dat de mensen die deze gebrekkige implantaten kregen zelf voor de kosten moeten opdraaien.” 

– Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann

“Tientallen jaren worden vrouwen al ziek van borstimplantaten. Tijd voor gerechtigheid! Er moet erkenning komen, we willen dat het juridische waarheid wordt, dat gezondheidsklachten door borstimplantaten niet tussen de oren zitten.”

– Marga van Amersfoort, voorzitter van SVS-Meldpunt Klachten Siliconen                                                                                 

Van de markt gehaald zonder compensatie

In 2018 zijn de Biocell implantaten vanwege de veiligheidsrisico’s van de markt gehaald. Kosten voor het preventief laten verwijderen en de reconstructie zijn tot op de dag van vandaag voor eigen rekening.

Aanmelden

Vandaag wordt ook de campagne ‘Siliconen Zaak’ gelanceerd waarbij iedereen wordt opgeroepen die voor 2019 siliconen borstimplantaten heeft gehad of iemand kent die dit heeft. Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op de pagina siliconenzaak.nl.

Deel dit artikel: