De kraamzorg bevindt zich in zwaar weer en wordt bedreigd in haar voortbestaan. Er is een fors personeelstekort, wat leidt tot oplopende werkdruk, ziekteverzuim en korte diensten. De uitstroom is groter dan de instroom.
Om het tij te keren moet de rechtspositie van kraamverzorgenden verbeterd worden. Dit geldt vooral voor de wachtdiensten. Een kraamverzorgende kan nu verplicht worden om acht uur op wacht te staan tegen een vergoeding van nog geen uur salaris (€ 11,44). In die acht uur kan zij haar tijd niet vrij invullen omdat ze, als ze wordt opgeroepen, binnen een uur bij het gezin of in het ziekenhuis moet zijn. Een kraamverzorgende weet ook pas heel kort van tevoren of zij bij een gezin aan de slag gaat of nodig is in het ziekenhuis. En vervolgens is het vaak nog onzeker hoe lang die werkzaamheden gaan duren. Houdt het werk eerder op dan verwacht, dan moet de kraamverzorgende vaak weer terug in de wachtdienst en moet ze haar uren op een ander moment in het jaar maken. Vaak staan er twee tot drie dagen wachtdienst tegenover acht dagen werk, wat wil zeggen dat een kraamverzorgende een derde méér uren beschikbaar moet zijn dan haar feitelijk contractsduur. Niet voor niets is een arbeidsduur van 60% het gemiddelde in de kraamzorg. Fulltime werken is feitelijk niet mogelijk vanwege de wachtdiensten die daar nog bovenop komen.
Deze situatie staat op gespannen voet met het Burgerlijk Wetboek, met de Arbeidstijdenwet en met wetgeving en rechtspraak vanuit de Europese Unie. Europese wetgeving schrijft voor dat werknemers beschermd moeten worden tegen onvoorspelbare arbeidspatronen en dat wachtdiensten moeten worden aangemerkt als werktijd als een werknemer objectief en aanzienlijk wordt beperkt in zijn mogelijkheden om tijdens die dienst de tijd vrij in te vullen en aan zijn eigen interesses te besteden. De situatie in de kraamzorg voldoet hier niet aan.
Omdat door deze situatie vooral vrouwen nadelig worden getroffen, komen we graag in contact met kraamverzorgenden die bereid zijn mee te werken aan een individuele rechtszaak bij de rechter over de hiervoor genoemde punten. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het gaat dan om een procedure tegen je eigen werkgever of je ex-werkgever (als je daar korter dan vier jaar geleden bent weggegaan). Ben jij hierin geïnteresseerd, mail dan naar info@clara-wichmann.nl.