Goed nieuws: de rechtszaak voor gratis anticonceptie gaat door! Op 18 mei vond de regiezitting plaats waar de formele kanten van de zaak werden besproken: of wij als organisaties en mede-eisers een aantoonbaar belang hebben bij het voeren van deze rechtszaak, en dus ontvankelijk zouden zijn.

Vandaag publiceert de rechtbank het vonnis. Het goede nieuws is dat de organisaties, waaronder Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak, ontvankelijk zijn verklaard. Dat betekent dat de inhoudelijke zitting op 12 juli doorgaat. Bureau Clara Wichmann is aangewezen als collectief belangenbehartiger, ook voor de 7228 mede-eisers. Dit is formeel zo geregeld zodat de rechtbank straks niet zevenduizend losse uitspraken hoeft te doen. We staan te popelen om de mede-eisers te mogen vertegenwoordigen, want zonder hun steun was dit nooit mogelijk geweest. 

Deze week bleek weer temeer waarom de rechtszaak keihard nodig is: op 25 februari nam de Tweede Kamer een motie aan om anticonceptie op te nemen in het basispakket. Deze week werd echter duidelijk dat het demissionaire kabinet de motie niet gaat uitvoeren vanwege de hoge kosten, en dat zij dit besluit overlaten aan het volgende kabinet. Dat is precies waar wij vanaf willen: gratis anticonceptie is een recht en geen politieke speelbal. Het zou niet van de samenstelling van het kabinet mogen afhangen of anticonceptie wordt vergoed.

We staan nu helemaal in de startblokken om de rechtszaak tot een goed einde te brengen. De komende weken komen er verschillende acties aan om ervoor te zorgen dat gratis anticonceptie weer meer aandacht krijgt in het maatschappelijk debat, en dat niemand de komende weken eromheen kan dat anticonceptie gratis zou moeten zijn. 

Deel dit artikel: