Maandag 12 juli is het zover: de rechtszaak voor gratis anticonceptie! Vorig jaar stapten we met DeGoedeZaak, andere organisaties en meer dan 7000 mede-eisers naar de rechter om gratis anticonceptie af te dwingen onder de slogan ‘Anticonceptie is geen luxe, maar een zaak voor iedereen!’. De inhoudelijke zitting begint om 09:30 uur, is te volgen via de livestream en duurt naar verwachting tot 12:00 uur. 

Demonstratie voorafgaand aan de rechtszaak

Voor de rechtszaak begint, willen we luid en duidelijk laten horen waarom wij vinden dat anticonceptie gratis moet zijn. Daarom organiseren we een demonstratie waar wij, DeGoedeZaak en mede-eisers aanwezig zullen zijn. Door de corona-maatregelen en de locatie kan er een beperkt aantal mensen bij zijn. Maar, goed nieuws! Er zijn nog een paar plekken over. De demonstratie begint om 8:45 uur bij de Rechtbank Den Haag (Prins Clauslaan 60) en duurt ongeveer een uur.

Aanleiding

Begin jaren 70 leek de strijd gestreden. Met de slogan ‘Moeders wil is wet, met de pil naar bed’ pleitten de Dolle Mina’s met succes voor anticonceptie in het basispakket. In 2011 werd die strijd teniet gedaan. Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten van anticonceptie. 

Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan. Dit maakt kosteloze anticonceptie een zaak van de overheid: anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.

Van petitie naar dagvaarding

In juli 2019 overhandigden Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak een petitie aan de Tweede Kamer om anticonceptie weer op te nemen in het basispakket. De petitie werd door 55.000 mensen ondertekend. Desondanks werd het voorstel van Lilianne Ploumen niet aangenomen. 

Daarom overhandigden Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak samen met andere organisaties en meer dan 7000 individuele mede-eisers in februari 2020 de dagvaarding aan toenmalig minister Bruno Bruins (VWS) om gratis anticonceptie via de rechter af te dwingen. Meer informatie over de juridische onderbouwing van de rechtszaak is hier te vinden

Op 28 mei 2021 vond de regiezitting plaats, waar de praktische kanten van de rechtszaak werden besproken. Op 3 juni volgde het tussenvonnis, waarin alle organisaties ontvankelijk zijn verklaard en Bureau Clara Wichmann is aangewezen als collectief belangenbehartiger.

Geen politieke speelbal 

Op 25 februari 2021 nam de Tweede Kamer alsnog een motie aan om anticonceptie weer op te nemen in het basispakket. Begin juni liet het demissionaire kabinet weten deze beslissing over te laten aan het volgende kabinet. Teleurstellend, omdat anticonceptie geen politieke speelbal zou mogen zijn, en nu steeds afhankelijk is van de zittende kabinetten.

Meer informatie vind je op www.eenzaakvooriedereen.nl
Heb je vragen over de rechtszaak of demonstratie? Mail dan naar info@clara-wichmann.nl.

Illustratie: Lekker Blijven Likken

Deel dit artikel: