Bureau Clara Wichmann dient petitie in bij de Tweede Kamer: Anticonceptie terug in het basispakket

Morgenochtend om 10.00 biedt Bureau Clara Wichmann een petitie aan om anticonceptie terug in het basispakket te krijgen. De petitie werd binnen twee dagen al meer dan 20.000 keer getekend. Dezelfde dag wordt er in de Kamer gestemd over de pil in het basispakket, wat de stichting een goed begin vindt. Bureau Clara Wichmann startte de petitie in samenwerking met DeGoedeZaak. Anticonceptie, anders dan abortushulpverlening, maakt geen onderdeel uit van het basispakket.

De petitie roept op om:

  1. alle anticonceptie weer onderdeel te maken van de basisverzekering
  2. dat deze vergoeding niet onder het eigen risico valt

 

Praktische details:

Donderdag 4 juli om 10.00 / Plein Den Haag / Petitie-aanbieding aan de leden van de vaste Kamercommissie

 

Achtergrond
In Nederland wordt anticonceptie slechts vergoed voor verzekerden jonger dan 21 jaar. De inzet van de aanpassing van het basispakket voor de zorgverzekering waar donderdag over wordt gestemd is om alle anticonceptie, ook na 21 jaar onderdeel te maken van het basispakket.

Bijna 5.200.000 mensen in Nederland gebruiken anticonceptie. De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hiernaast is anticonceptie relatief goedkoop, waardoor de druk op de nationale begroting minimaal is. En hoewel de prijs van anticonceptie niet hoog is, is het voor sommige mensen toch een groot obstakel, zeker duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie.

Bovendien zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken zijn ruim 200.000 van de mannelijke sekse en bijna 5 miljoen van de vrouwelijke sekse. Dat anticonceptie geen vast onderdeel is van het basispakket zorgt dus voor een principiële ongelijke situatie omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen, terwijl: anticonceptie is juist zo fijn voor iedereen!

Deel dit artikel: