Morgen vraagt een grote coalitie van vrouwenorganisaties online aandacht voor de petitie ’Bevrijd de abortuspil uit het wetboek van strafrecht’. Dit is om een tegengeluid te laten horen tegen de anti-abortusdemonstratie die in Den Haag wordt gehouden.

Clara Wichmann, Women on Waves en de Feminist Club vragen met deze petitie om een burgerinitiatief om de Abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht te halen. De Abortuspil is tot 9 weken zwangerschap een veilige manier om onder begeleiding van de huisarts of de verloskundige een mogelijke zwangerschap te voorkomen of een vroege zwangerschap af te breken. Rebecca Gomperts van Women on Waves: “zeker nu ook een aantal abortusklinieken de deuren hebben moeten sluiten, is het nog belangrijker dat deze laagdrempelige abortusmethode gemakkelijk beschikbaar is in de veilige omgeving van de eigen huisarts en zonder lange wachttijden.”

Anniek de Ruijter voorzitter Clara Wichmann: “Het is juridisch absoluut niet ingewikkeld, waarom zouden we het meest ingrijpende rechtsmiddel – het strafrecht – inzetten om vrouwen de toegang op een laagdrempelige zwangerschapsafbreking te ontzeggen?”

Om 12u, wanneer de mars begint, steunen de hele coalitie van vrouwenorganisaties het online tegengeluid.

Nuria Zantman van de Feminist Club Amsterdam: “We willen dat we op vandaag kunnen terugkijken als de dag waarop er veel nieuw steun kwam voor de toegankelijkheid van de abortuspil bij de huisarts.”

Deel dit artikel: