Op 27 augustus 2021 heeft minister Sander Dekker (rechtsbescherming) een financiële tegemoetkomingsregeling aan de kamer gestuurd voor mensen die onder de oude wet Wijziging Geregistreerd Geslacht (1985-2014), ook wel bekend als ‘transwet’, operaties en een onomkeerbare sterilisatie hebben ondergaan voor de wijziging van hun geslachtsregistratie.

Excuses voor verplichte sterilisatie

Bureau Clara Wichmann, TNN, NNID en Willemijn van Kempen en andere gedupeerden stelden in 2020 dat de eisen van sterilisatie en andere lichamelijke aanpassingen voor 2014 in strijd waren met internationale verdragsbepalingen en rechtsbeginselen. Daarom stelden de organisaties de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het leed. Op 30 november vorig jaar heeft de Staat excuses gemaakt voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Een historisch moment voor de erkenning en acceptatie van transgender- en intersekse personen. Daarnaast besloot de Staat tot een financiële tegemoetkoming, die moest worden uitgewerkt. Lees hier meer over de achtergrond van de zaak.

Tegemoetkomingsregeling vanaf 18 oktober

Die tegemoetkomingsregeling is nu bekend. Vanaf 18 oktober kunnen mensen online een aanvraag doen voor een tegemoetkoming van €5000. Dit geldt voor iedereen die voor 1 juli 2014 het geslacht op de geboorteakte heeft laten wijzigen of om deze reden een nieuwe geboorteakte heeft laten opmaken. Het Transgender- en Interseksecollectief, waar Bureau Clara Wichmann onderdeel van uitmaakt, is blij dat de regeling er is, maar vindt deze nog niet voldoende. Zo is het collectief teleurgesteld dat er geen financiële tegemoetkoming komt voor mensen die vanwege de wet hebben gewacht met hun de wijziging van hun geslachtsregistratie, en is de hoogte van de tegemoetkoming meerdere malen ter discussie gesteld.

Lees op de website van TNN meer over de tegemoetkomingsregeling. 

Deel dit artikel: