Den Haag, 8 april 2025 – Unaniem heeft de Tweede Kamer vandaag een belangrijke motie aangenomen waarin het onrecht dat duizenden ongehuwde moeders en afgestane kinderen werd aangedaan tussen 1956 en 1984, officieel wordt erkend. De motie, ingediend door Michiel van Nispen (SP) en medeondertekend door onder meer VVD-Kamerlid Michon, constateert dat erkenning en herstel voor de moeders en kinderen is vooruitgeschoven terwijl haast is geboden gelet op de leeftijd van de moeders.
De unanieme steun vanuit het parlement is een belangrijke symbolische stap in de richting van gerechtigheid en erkenning voor de betrokken vrouwen en kinderen, zeker na de teleurstellende uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in maart, waarin onder meer de vordering tegen de Nederlandse Staat als verjaard werd beschouwd. Met deze motie erkent de volksvertegenwoordiging het morele en maatschappelijke onrecht.
“Deze erkenning is de eerste stap naar nationaal excuus en start van herstelmaatregelen voor dit intergenerationeel trauma,” aldus Ellen Venhuizen, vertegenwoordiger van Stichting De Nederlandse Afstandsmoeder.
Barbalique Peters van Stichting Verleden in Zicht, de stichting die de belangen behartigt van Nederlandse afgestanen en binnenlands geadopteerden, zegt hierover: “De aanname van de motie is een historische gebeurtenis. Na meer dan 60 jaar misstanden bij binnenlandse afstand en adoptie is er erkenning door de Tweede Kamer, het hoogste staatsrechtelijke orgaan van Nederland. Wij zien het als een opmaat naar herstelmaatregelen.”
Linde Bryk, hoofd strategische rechtszaken Bureau Clara Wichmann, voegt hieraan toe: “In landen als Australië, Ierland en Schotland, waar net zoals in Nederland ongehuwde moeders structureel tegen hun wil afstand deden van hun kinderen ter adoptie, hebben overheden al publiekelijk excuses aangeboden. Dat het parlement in Nederland nu eindelijk het onrecht erkent, is een belangrijke stap en zou moeten leiden tot nationale excuses en herstelmaatregelen door de regering.”
Eind juni wordt het rapport van de Onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie verwacht. Het is nog onduidelijk in hoeverre het rapport ingaat op de rol van de Staat bij de binnenlandse adopties en welke aanbevelingen zullen worden gedaan.
Achtergrond
Tussen 1956 en 1984 hebben duizenden ongehuwde moeders, onder druk hun kind afgestaan ter adoptie. In veel gevallen was er sprake van druk of dwang vanuit instanties, religieuze instellingen of familie, zonder dat zij goed geïnformeerd werden over hun rechten en werd op afstand ter adoptie aangestuurd. Ongehuwde moeders werden structureel gediscrimineerd. Zowel bij de moeders als bij de afgestane kinderen heeft dit voor veel leed gezorgd en zij ondervinden tot op de dag hier de gevolgen van.
In 2020 startten Bureau Clara Wichmann en Trudy Scheele-Gertsen, gesteund door Stichting De Nederlandse Afstandsmoeder, een rechtszaak tegen de Staat om onder meer gerechtigheid voor de moeders te bewerkstelligen. Het gerechtshof heeft in maart 2025 uitspraak gedaan. Partijen beraden zich nog op juridische vervolgstappen.
EINDE PERSBERICHT | Noot voor redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met
Bureau Clara Wichmann:
Jo-Ann Dawson, Persvoorlichter
T: 06-18359452
E: jdawson@clara-wichmann.nl
Dit persbericht is opgesteld door Bureau Clara Wichmann, Stichting De Nederlandse Afstandsmoeders en Verleden in Zicht.