Vandaag lanceert Bureau Clara Wichmann samen met WOMEN Inc, Wo=men, Movisie en De Nederlandse Vrouwen Raad  de online rechtswinkel voor vrouwen: VraagClara.nl. Clara helpt vrouwen met al hun rechtsvragen. Dit is dringend nodig. Tijdens de coronacrisis bleek opnieuw dat vrouwen in financieel kwetsbare situaties extra hard werden getroffen. Daarbij kwam dat de rechtswinkels tijdens de crisis werden gesloten. Vanaf nu kunnen alle vrouwen in Nederland hun vragen over financiën, onderwijs, zorg en ook specifiek over corona maatregelen aan Clara stellen. Clara geeft gratis juridisch advies op maat en is ook telefonisch bereikbaar.

Online rechtswinkel voor vrouwen
Mag mijn werkgever mij ontslaan vanwege mijn zwangerschap? Ik krijg minder betaald dan mijn mannelijke collega, mag dat? Ik ga samenwonen met mijn nieuwe partner, houd ik mijn recht op alimentatie?

Vrouwen lopen tegen andere juridische problemen aan dan mannen. Ze verdienen nog steeds minder dan mannen (14 procent), worden gediscrimineerd vanwege zwangerschap (43% van de werkende of werkzoekende vrouwen maakt dit mee)) en dragen veel meer zorgtaken (anderhalf keer zoveel dan mannen). Het is belangrijk dat er met een genderbril naar hun juridische situatie wordt gekeken. Deze ongelijke situatie vraagt om een rechtswinkel die zich specifiek richt op vrouwen. Daarbij komt dat de laatste jaren de sociale rechtshulp enorm is uitgehold. Dit raakt vrouwen extra hard omdat zij, nog meer dan mannen, in financieel kwetsbare situaties zitten.

Al jarenlang komen vrouwen naar ons toe met hun rechtsvragen. Daarbij komt dat de laatste jaren de sociale rechtshulp steeds meer is uitgehold. Wij willen de toegang tot rechtshulp voor vrouwen zo laagdrempelig mogelijk maken. Daarom hebben wij deze online rechtswinkel opgezet, inclusief een telefoonnummer dat vrouwen kunnen bellen voor al hun rechtsvragen. We hebben nog lang niet alle problemen waar vrouwen tegenaan lopen hierin zitten, maar we hopen dat de informatie die we nu al beschikbaar kunnen maken gaat helpen.

Aldus Sarah Jeddaoui, projectleider Bureau Clara Wichmann.

Advies op maat
Clara helpt vrouwen die hun recht willen halen. Ze biedt juridische hulp bij onderwerpen die te maken hebben met werk, financiën, onderwijs en zorg. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst worden de gebruikers op persoonlijke en toegankelijke wijze geholpen. En hulp is er altijd: kan Clara niet voldoende voor de gebruiker betekenen, dan staan er juridisch adviseurs klaar vanuit Bureau Clara Wichmann om mee te denken over eventuele vervolgstappen of adviezen.

VraagClara is een initiatief van Bureau Clara Wichmann namens de Alliantie Samen werkt het!. De Alliantie wordt gevormd door Women Inc, De Nederlandse Vrouwen Raad, WO=MEN, Movisie en Bureau Clara Wichmann.

Deel dit artikel: