Wij vinden dat vrouwen te allen tijde hun achternaam moeten kunnen behouden. Daarom ondersteunt het Bureau een zaak van een vrouw die na haar echtscheiding haar Turkse meisjesnaam probeert terug te krijgen, maar door hoge leges, meer dan 800 euro, werd tegengehouden. Nadat zij alle nationale rechtsmiddelen had uitgeput, wendde de vrouw zich tot het CEDAW Comité* dat toeziet op de naleving van het VN-Vrouwenverdrag.

Op 17 februari 2025 concludeerde het CEDAW Comité dat er sprake is van indirecte discriminatie doordat de Staat van de vrouw leges vraagt die aanzienlijk hoog zijn in het licht van haar sociaaleconomische situatie en die voor haar een obstakel vormen om de procedure voor het terugkrijgen van haar geboortenaam na echtscheiding af te ronden. Hierdoor heeft volgens het CEDAW Comité de Nederlandse Staat haar verplichtingen onder artikel 16, lid 1, onder g), van het VN-Vrouwenverdrag geschonden.

Het CEDAW Comité overwoog verder dat discriminatie op grond van geslacht en sekse onlosmakelijk is verbonden met andere factoren die van invloed zijn op vrouwen, zoals ras, etniciteit, godsdienst of overtuiging, gezondheid, status, leeftijd, klasse, kaste en seksuele geaardheid en genderidentiteit. Discriminatie op grond van geslacht of sekse kan vrouwen die tot deze groepen behoren in een andere mate of op een andere manier treffen dan mannen. Staten die Partij zijn bij het Verdrag moeten volgens CEDAW dergelijke vormen van discriminatie die elkaar kruisen en de negatieve impact ervan op de betrokken vrouwen wettelijk erkennen en verbieden. Specifiek ten aanzien van dit geval merkt het CEDAW Comité op dat bepaalde groepen vrouwen, met name vrouwen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse, in het bijzonder worden getroffen als gevolg van het snijvlak van sekse, migratieachtergrond en sociaaleconomische status.  

Voor de vrouw houdt dit in dat, volgens het CEDAW Comité, de Staat haar moet compenseren voor de gemaakte juridische kosten en geleden immateriële schade en haar in staat moet stellen haar geboortenaam te herkrijgen zonder hiervoor leges te heffen.

Daarnaast doet het CEDAW Comité een drietal algemene aanbevelingen aan de Staat onder meer om de belemmeringen, zoals leges, voor vrouwen weg te nemen bij het herkrijgen van hun geboortenaam 

Bureau Clara Wichmann zal contact opnemen met de Staat zodat deze aanbevelingen worden opgevolgd. 

* Het Comité voor de Uitbanning van Discriminatie tegen Vrouwen (CEDAW) is het orgaan van onafhankelijke experts dat toezicht houdt op de implementatie van het Verdrag inzake de Uitbanning van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen . Het CEDAW-comité bestaat uit 23 experts op het gebied van vrouwenrechten van over de hele wereld.

Lees alles over de zaak
Deel dit artikel: