Het Amerikaanse Hooggerechtshof overweegt om het landelijk gewaarborgde recht op abortus af te schaffen. Dat blijkt uit een gelekt document in handen van nieuwswebsite Politico. Het hof wil daarmee twee eerdere uitspraken die het recht op abortus in de hele VS sinds 1973 (Roe v. Wade) en 1992 (Planned Parenthood v. Casey) waarborgen, vernietigen. 

Dit zou een enorme klap zijn voor vrouwenrechten, het recht op abortus en het recht op zelfbeschikking in de Verenigde Staten. De afgelopen jaren zien we helaas in meerdere landen dat het recht op abortus onder druk staat. Recent nog in Polen, en daarmee ook de toegang tot abortus voor Oekraïense vluchtelingen. Ook in Nederland probeert de anti-abortusbeweging terrein te winnen. Zo bleek afgelopen jaar naar aanleiding van onze aanhoudende Wob-verzoeken dat de christelijke abortushulpverlening organisatie mogelijk onterecht miljoenen subsidie kreeg van de overheid, en bleek uit onderzoek van de NOS dat op veel scholen gastlessen door anti-abortusorganisaties worden verzorgd. 

Wij maken ons bij Bureau Clara Wichmann ernstige zorgen om deze ontwikkelingen. De toegang tot abortus zou overal een recht moeten zijn. Bovendien laat onderzoek na onderzoek zien dat anti-abortuswetgeving niet zorgt voor minder abortussen, maar vooral voor illegale abortussen met alle gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van vrouwen van dien. Na het zwaarbevochten recht op abortus, in veel landen in de tweede helft van de 20ste eeuw, mogen we er ons niet bij neerleggen dat er nu stappen terug worden gezet in de tijd. 

Na het zwaarbevochten recht op abortus mogen we er ons niet bij neerleggen dat er nu stappen terug worden gezet in de tijd.”

Amicus brief: onze steun voor het recht op abortus in de VS

De aanleiding voor het nieuws in de VS is een zaak van de staat Mississippi (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization). Het Hooggerechtshof behandelt nu deze zaak, omdat de staat abortus na vijftien weken zwangerschap wil verbieden, maar meerdere rechtszaken verloor bij lagere rechters. 

Op verzoek en ter ondersteuning van de Jackson Women’s Health Organization gaf onze directeur Anniek de Ruijter in 2021 ons perspectief op het recht op abortus in Nederland, om het belang van de toegang tot abortus te benadrukken. Lees hier de amicus brief (‘Brief of international and comparative legal scholars as amici curiae in support of respondents’).

Deel dit artikel: