Zaterdag 27 november maakt de Nederlandse Staat publiekelijk excuses voor de oude Wet Wijziging Geregistreerd Geslacht. Tot 2014 moesten transgender en intersekse mensen die hun geslachtsregistratie wilden wijzigen verplichte operaties ondergaan, waaronder een onomkeerbare sterilisatie. Minister Van Engelshoven (OCW) maakt hiervoor namens het hele kabinet excuses tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag. Nederland is het eerste land ter wereld dat publieke excuses maakt voor een dergelijke wet.

In 2020 stapten Transgender Netwerk Nederland (TNN), NNID, Willemijn van Kempen met andere gedupeerden en Bureau Clara Wichmann naar de rechter omdat de eisen van sterilisatie en andere lichamelijke aanpassingen voor 2014 in strijd waren met Europese verdragsbepalingen en rechtsbeginselen. Op 30 november 2020 werd bekend dat de Staat excuses maakt en komt met een tegemoetkomingsregeling. Lees hier meer over de achtergrond van de rechtszaak. Meer informatie over de tegemoetkomingsregeling vind je hier.

De ceremonie is op zaterdag 27 november vanaf 13:30 uur hier te volgen via de livestream (aanmelden vereist). Kijk ook op de website van TNN voor meer informatie. Lees daarnaast in de Volkskrant over de publieke excuses: ’Eindelijk publieke excuses van het kabinet aan transgender personen: ‘een louterende ervaring’.

Deel dit artikel: