Vandaag vindt het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat omdat zij momenteel ongewenst zwanger is, maar haar huis niet uit kan vanwege COVID19. Trix is een alleenstaande moeder met een dochter met COVID19 verschijnselen, en kan daarom het huis niet uit als zij de richtlijnen van de overheid opvolgt.

De zaak van Trix wordt gesteund door Bureau Clara Wichmann en Women on Waves. Deze organisaties krijgen meerdere van dit soort berichten. Een andere vrouw die op het laatste moment niet durfde te procederen zit in een onveilige thuissituatie met een partner die niet weet dat zij zwanger is en ze heeft geen cover, zoals wegblijven vanwege werk, om alsnog naar de kliniek te gaan. Een andere dame woont op een waddeneiland en zou nu 4 uur moeten reizen om naar een abortuskliniek te gaan.

Rebecca Gomperts, Directeur van Women on Waves:
“Het afbreken van een zwangerschap is voor Trix nu een urgent en tijdsgevoelig probleem. Enkele weken wachten is geen optie en betekent voor haar dat zij niet meer in aanmerking komt voor een medicamenteuze afbreking”

Volgens Trix en de organisaties moet de abortuspil gewoon per post kunnen worden opgestuurd door de dokter of de abortuskliniek, ook zonder fysiek bezoek aan de kliniek. Het bezoek aan de kliniek is een vereiste vanuit het Wetboek van Strafrecht en de Wet Afbreking Zwangerschap, omdat anders de arts strafbaar zou kunnen zijn.

Linde Bryk, Strategisch Juridisch Adviseur van Bureau Clara Wichmann:
“Als er al een echo nodig is voor de zekerheid, dan kan dit ook in een echocentrum in de wijk, om de hoek, dat kan terwijl je een boodschapje doet, dat is iets heel anders dan helemaal naar de kliniek. De enige reden dat vrouwen nu nog naar de kliniek moeten is om de eerste pil op te halen en vanwege de wet; de overheid moet de artsen wat comfort bieden dat ze in deze tijd niet vervolgt zullen worden als ze de pillen gewoon opsturen met een telefonisch consult.”

Advocaat Lisa- Marie Komp van advocatenkantoor Prakken D’Oliveira:
“Ook voor andere vrouwen is deze tijdelijke versoepeling van groot belang, want zo lopen zij minder kans om COVID19 opte lopen in het openbaar vervoer. Bovendien wordt ook het personeel in abortusklinieken beter beschermd door zo min mogelijk direct patiëntencontact.” 

Alle drie de genoemde vrouwen willen hun zwangerschap binnen het eerste trimester middels de abortuspil afbreken. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat dit een veilige manier van het afbreken van een zwangerschap is. In Engeland en Ierland is het vanwege de COVID-19 crisis nu ook mogelijk om op deze manier abortushulp te verstrekken. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) heeft een speciale richtlijn voor abortus hulpverlening in tijden van Corona gemaakt met de nadruk op de veiligheid en mogelijkheden van het gebruik telemedine zonder bezoek aan een kliniek.

Deel dit artikel: