Deze donderdag wordt er gestemd over de anticonceptie terug in het basispakket. Bureau Clara Wichmann startte een petitie in samenwerking met DeGoedeZaak. Anticonceptie, anders dan abortushulpverlening, maakt geen onderdeel uit van het basispakket.

In Nederland wordt anticonceptie slechts vergoed voor verzekerden jonger dan 21 jaar. De inzet van de aanpassing van het basispakket voor de zorgverzekering waar donderdag over wordt gestemd is om alle anticonceptie, ook na 21 jaar onderdeel te maken van het basispakket.

Bijna 5.200,000 mensen in Nederland gebruiken anticonceptie. De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hiernaast is anticonceptie relatief goedkoop, waardoor de druk op de nationale begroting minimaal is. En hoewel de prijs van anticonceptie niet hoog is, is het voor sommige mensen toch een groot obstakel, zeker duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie.

Bovendien zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken zijn ruim 200.000 van de mannelijke sekse en bijna 5 miljoen van de vrouwelijke sekse. Dat anticonceptie geen vast onderdeel is van het basispakket zorgt dus voor een principiële ongelijke situatie omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen, terwijl: Anticonceptie is juist zo fijn voor iedereen!

© Ceridwen~commonswiki
Deel dit artikel: