Bureau Clara Wichmann en de Geboortebeweging zetten de zaak door voor zelfbeschikkingsrecht zwangere in het ziekenhuis. De organisaties starten samen met verloskundige Pauline Doedens een bodemprocedure tegen het Bravis Ziekenhuis in Rozendaal.

Het Bravis ziekenhuis kwam op 8 maart in opspraak toen een zwangere vrouw werd gedwongen om naar de rechter te gaan om in kort geding te eisen samen met haar eigen verloskundige in het ziekenhuis te mogen bevallen. Het Bureau Clara Wichmann en de Geboortebeweging ondersteunden deze vrouw bij dit proces en starten wederom een crowdfunding bij pif.one/geboortezorg.

Kort Geding

De kort geding rechter heeft op 9 maart het verzoek van de vrouw om in het Bravis ziekenhuis te mogen bevallen afgewezen. Volgens de organisaties ligt de vraag nu open of ziekenhuizen vrouwen die bepaalde zorg weigeren kunnen dwingen zorg te accepteren. Het is de vraag waarom er niet meegewerkt kan worden aan de redelijke wens van de zwangere om ‘second best zorg’ te ontvangen. Het gaat hier om zorg die wellicht volgens zorgverleners ‘second-best’ is maar de eerste keus van de patiënt. Hermine Dees-Ribbers, voorzitter Geboortebeweging: ‘In andere takken van onze gezondheidszorg wordt second best care geleverd. Daarbij is de wens van Sophie om zonder ctg en met eigen verloskundige te bevallen in meerdere ziekenhuizen erkend als redelijke en georganiseerd in een speciaal zorg pad.’

Onzekerheid keuzevrijheid

Hiernaast is er onzekerheid ontstaan over het recht van vrouwen op keuzevrijheid ten aanzien van hun zorgverlener. Veel vrouwen willen bevallen met een zorgverlener die ze kennen en vertrouwen.  Anniek de Ruijter, voorzitter Clara Wichmann fonds: “Het recht op keuzevrijheid en zelfbeschikking is er juist om het vertrouwen van mensen in hun zorgverlener te beschermen. Als dit recht onduidelijk is, zijn we bang dat het nog vaker voor zal komen dat vrouwen thuis moeten bevallen terwijl ze in het ziekenhuis willen zijn of uit angst voor hun zorgverlener ervoor zullen kiezen om alleen te bevallen.”

De uitspraak van de rechter is volgens de partijen gebaseerd op een verouderd document en doet geen recht aan belangrijke richtlijnen zoals de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg die een jaar geleden is vastgesteld en recente richtlijnen die zijn geschreven om meer ruimte te geven voor redelijke individuele wensen van patiënten. Beide organisaties kijken uit naar een procedure waarin een meer weloverwogen besluit van de rechter kan worden gevraagd over dit vraagstuk. Naar verwachting zal dit proces in de loop van dit jaar plaats vinden.

Hermine Dees-Ribbers, voorzitter van de Geboortebeweging: “Ons standpunt is zeker niet ‘u vraagt en wij draaien’, maar als een patiënt iets weigert dan zullen zorgverleners toch moeten proberen second-best zorg te leveren, en kan zij patiënten niet gelijk de deur wijzen.”

Het proces van zwangere ‘sophie’ is door meer dan 125 mensen met een financiële bijdrage ondersteund. Voor de bodemprocedure zal wederom steun gevraagd worden middels crowdfunding: pif.one/geboortezorg. Deze steun laat vooral zien hoe belangrijk deze zaak is voor zwangere vrouwen binnen de Nederlands verloskundige zorg.

 

Crowdfunding: pif.one/geboortezorg

 

 

Deel dit artikel: