Bureau Clara Wichmann en Women on Waves hebben vandaag een brief gestuurd naar het OM waarin wordt gevraagd om artsen en apothekers die ten tijde van corona abortusmedicatie verstrekken aan vrouwen met een ongewenste zwangerschap tot 9 weken, niet te vervolgen. Eerder dit jaar wees de rechtbank Den Haag het verzoek in het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat, om het mogelijk te maken abortusmedicatie toegestuurd te krijgen, af.

Hoewel veel van de coronamaatregelen nu zijn versoepeld, bevinden veel vrouwen in de huidige COVID-19 crisis zich nog steeds tussen wal en schip. Sommige vrouwen en meisjes zijn niet in staat om naar een abortuskliniek te gaan bijvoorbeeld omdat zij of een gezinslid coronaklachten hebben of omdat ze niet voor langere tijd naar buiten kan vanwege een controlerende partner of ander gezinslid. Onderzoek heeft laten zien dat ook huiselijk geweld in deze tijd is toegenomen.

Voor een groep vrouwen is toegang tot een abortus nu alleen maar mogelijk als zij de medicijnen die een miskraam opwekken per post of in de apotheek kunnen krijgen, na telefonisch consult met een arts en indien nodig een echo. Terwijl telemedicatie voor abortus door de Wereld Gezondheids Organisatie wordt geadviseerd en dit in Engeland en Frankrijk nu de standaard abortus hulpverlening is, moeten vrouwen in Nederland soms nog uren naar een abortuskliniek reizen om de abortus medicatie te ontvangen. Een abortus met medicijnen kan heel veilig thuis plaatsvinden en is vergelijkbaar met een miskraam die ook gewoon thuis plaatsvindt. Wij willen dat het OM artsen en apothekers die de abortus medicatie aan vrouwen verstrekken die echt geen andere mogelijkheid hebben, niet vervolgt.”
– Dr. Rebecca Gomperts, arts en directeur van Women on Waves

Achtergrond
Op 10 april 2020 wees de rechtbank Den Haag het verzoek in kort geding van Trix (alias) af. Trix is een alleenstaande moeder met een dochter die ten tijde van haar ongewenste zwangerschap COVID-19 klachten had. Trix kon daarom niet naar een abortuskliniek als zij de richtlijnen van de overheid opvolgde.

De zaak van Trix werd gesteund door Bureau Clara Wichmann en Women on Waves. Een andere vrouw die op het laatste moment niet durfde te procederen zat in een onveilige thuissituatie met een partner die niet weet dat zij zwanger is en aangezien ze samen thuis moeten werken kan ze niet ongemerkt wegblijven om alsnog naar de kliniek te gaan wat wel mogelijk was geweest als er geen COVID-19 maatregelen gelden. Een andere vrouw woont op een waddeneiland en zou 4 uur heen en 4 uur terug met het openbaar vervoer naar een abortuskliniek moeten reizen om de medicijnen op te halen waarbij zij zich onnodig blootstelt aan een COVID-besmetting.

Bureau Clara Wichmann en Women on Waves wijzen het OM er op dat nu voor een groep vrouwen in Nederland de enige maatwerkoplossing is als de medicijnen voor een abortus, net als alle andere medicijnen per post of apotheek worden verstrekt en dat huisartsen, apotheken en klinieken genoodzaakt zijn deze vrouwen te helpen. Tegelijkertijd hebben de organisaties ook een brief gestuurd aan het Ministerie van Justitie & Veiligheid met het verzoek een noodverordening af te kondigen waardoor verstrekking van de medicatie per post en apotheek zal worden toegestaan en niet zal worden vervolgd ten tijde van de coronacrisis.

Deel dit artikel: