Bureau Clara Wichmann, met steun van Stichting SVS / Meldpunt Klachten Siliconen, is voornemens een collectieve actie tegen farmaceut Allergan te starten, zo bericht ook de Volkskrant vandaag. Allergan is de producent van Biocell borstimplantaten. Deze implantaten zijn sinds 2018 in Europa verboden omdat ze een zeldzame vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. In Nederland hebben tienduizenden vrouwen Biocell borstimplantaten gekregen: “Daarom roepen we gedupeerde vrouwen op om zich bij ons te melden zodat we samen een schadevergoeding kunnen afdwingen,” aldus Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann.
“Daarom roepen we gedupeerde vrouwen op om zich bij ons te melden zodat we samen een schadevergoeding kunnen afdwingen”
Verhoogde kans op lymfeklierkanker
De Biocell implantaten van Allergan hebben een ruwe buitenkant die gevormd wordt door de ‘Biocell coating’. In het lichaamsvocht en het kapsel rondom de borstprothese kan een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, BIA-ALCL, zich nestelen en ontwikkelen. Daardoor is het risico op deze vorm van lymfeklierkanker bij vrouwen met de borstimplantaten 466 groter dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. Tot en met 2018 zijn er in Nederland 52 gevallen van BIA-ALCL bekend bij vrouwen met borstimplantaten. In 70% van de gevallen was er sprake van Biocell implantaten. Daarom mogen ze sinds 2018 niet meer op de Europese markt worden verkocht.
Tienduizenden vrouwen gedupeerd
Meer dan 60.000 vrouwen in Nederland hebben tot en met 2018 Biocell borstimplantaten gekregen: “De gevolgen zijn verschrikkelijk voor vrouwen die hierdoor lymfeklierkanker kregen, maar ook de tienduizenden vrouwen met deze implantaten zitten nog steeds in onzekerheid, schaamte, pijn en angst,” zegt Marga van Amersfoort, voorzitter van de Stichting SVS / Meldpunt Klachten Siliconen. “Ook komen er hoge kosten kijken bij het verwijderen van de implantaten en reconstrueren van de borsten, waar vrouwen nu zelf grotendeels voor opdraaien.”
“De gevolgen zijn verschrikkelijk voor vrouwen die hierdoor lymfeklierkanker kregen, maar ook de tienduizenden vrouwen met deze implantaten zitten nog steeds in onzekerheid, schaamte, pijn en angst.”
Rechtszaak tegen farmaceut voor schadevergoeding
Daarom wil het collectief dat de kosten voor de rekening van de farmaceut moeten komen die deze schadelijke implantaten op de markt bracht. Voor het verwijderen van implantaten en het reconstrueren van de borst(en), maar ook financiële compensatie voor de pijn, leed en angst die hieruit voortkomen.
“Vrouwen zijn vaak het slachtoffer van ondeugdelijke medische producten. Deze zaak is daar een pijnlijk voorbeeld van. Deze vrouwen hadden erop mogen vertrouwen dat de implantaten veilig zouden zijn” zegt Jantina Hiemstra, advocaat voor het collectief van Hausfeld Advocaten. Eerder procedeerden Bureau Clara Wichmann en het Meldpunt samen tegen de overheid om beter toezicht op borstimplantaten de eisen. Nu roepen de organisaties vrouwen op die getextureerde (ruwe) borstimplantaten hebben of hadden, om zich te melden om kosteloos samen de gang naar de rechter te maken.