Het wordt hoog tijd dat mensen zelf hun genderregistratie kunnen bepalen. Zo lang dat nog niet gemakkelijk kan, delen wij graag meer informatie over de weg naar een X in het paspoort voor non-binaire personen. Binnenkort publiceren we hieronder een fact sheet en model-verzoekschrift, met informatie over de weg naar een X in het paspoort.

Daarnaast organiseren wij op woensdag 19 januari een informatieavond, in samenwerking met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het advocatenkantoor Van Doorne. Je kan je hier aanmelden voor deze avond.

Bij deze informatieavond is iedereen met vragen over deze procedure welkom. Meer informatie over deze avond is hieronder te vinden.

Fact sheet en model-verzoekschrift

Op verzoek van Bureau Clara Wichmann stelt Van Doorne een fact sheet en een model-verzoekschrift op, welke hier binnenkort wordt gepubliceerd. In de fact sheet staat informatie over de stappen die – onder de huidige stand van zaken – gezet moeten worden door non-binaire personen om een X te laten registreren in het paspoort. Helaas is dit nu nog een ingewikkeld proces, waarbij een gang naar de rechter nodig is. Daarnaast kan het model-verzoekschrift gebruikt worden voor een verzoekschriftprocedure bij de rechter.

Informatieavond januari 2022

Op woensdag 19 januari 2022 organiseren we, samen met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en advocatenkantoor Van Doorne een informatieavond, waar iedereen met interesse in dit onderwerp welkom is. (Deze was gepland op 24 november). Je kan je hier aanmelden.

Het voorlopige programma is als volgt:

  • Opening door Saskia Laseur (managing partner Van Doorne)
  • Ryan Ramharak & Storm Vogel
  • Advocaten Wander de Kort & Annemetje Koburg 
  • Kunstenaar Sevilay Maria
  • Tijn de Jong
  • Q&A met panel
  • Borrel

Livestream
De informatieavond zal ook worden uitgezonden via een livestream. De link voor de bijeenkomst volgt en wordt gestuurd naar het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld.

Achtergrond

Het is in Nederland voor non-binaire transgender personen nog steeds niet mogelijk om de registratie van M/V eenvoudig te laten wijzigen in X. Er bestaat nog geen wettelijke grondslag voor een duidelijke aanvraagprocedure voor een X bij de gemeente. De gemeente verwijst mensen daarom naar de rechter en een gerechtelijke procedure brengt hoge kosten met zich. Wij vinden dat mensen zelf deskundigen zijn over hun gender(registratie) en dat mensen deze registratie gemakkelijk moeten kunnen (laten) aanpassen.

Daarom ondersteunen wij de rechtszaken van Ryan en Storm, die allebei een X in hun paspoorten willen. Advocatenkantoor Van Doorne staat Ryan en Storm bij in deze procedures. Om deze rechtszaken kracht bij te zetten hebben wij samen met Transgendernetwerk Nederland (TNN) een amicus brief ingediend. Deze brief is hier te vinden en is voor iedereen te gebruiken; voor informatie, of ter versterking van een eigen procedure.

Eerder publiceerden we een opiniestuk over deze zaak in de Volkskrant, die vind je hier.

Deel dit artikel: