Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het landelijk gewaarborgde recht op abortus in de Verenigde Staten afgeschaft. De toegang tot abortus, geregeld in de uitspraak Roe v. Wade (1973) vegen zij nu van tafel in de uitspraak in de zaak Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. Eerder schreven we hoe wij vanuit Bureau Clara Wichmann hebben meegewerkt als amicus ter ondersteuning van de Jackson Women’s Health Organization in deze rechtszaak. 

Deze beslissing heeft grote en verschrikkelijke gevolgen. In de eerste plaats voor de miljoenen mensen in de VS van wie een basaal recht op reproductieve zorg is ontnomen. Wij zijn solidair met hen, en met iedereen die dit recht probeert te beschermen en te behouden. 

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor het recht op abortus elders in de wereld. De ontwikkelingen in Polen laten ook dichterbij huis zien dat er stappen terug kunnen worden gezet in de tijd. Dit is zorgwekkend. En hoewel we vorige week nog konden vieren dat in Nederland de vijf dagen verplichte bedenktermijn nu écht wordt afgeschaft, is het recht op abortus ook hier niet vanzelfsprekend. De anti-abortuslobby laat steeds luider van zich horen. 

CALL TO ACTION: bescherm het recht op abortus

Samen met andere Europese organisaties, waaronder veel vrouwen- en mensenrechtenorganisaties, spreken we ons uit voor dit recht. In deze Call to Action op initiatief van Center for Reproductive Rights roepen we Europese landen op om het recht op abortus veilig te stellen en de toegang te verbeteren. 

Samenvattend roepen we op om wetten en beleid in Europese landen in lijn te brengen met de WHO-richtlijnen, want dit is niet in alle landen goed geregeld:

  • Decriminaliseer abortus en verstrek op onderzoek gebaseerde informatie over abortus;
  • Maak een einde aan verplichte bedenktermijnen en sturende adviezen voorafgaand aan een abortus;
  • Herzie het beperkte aantal weken voor de toegang tot een abortus, en herroep de noodzakelijke toestemming van een derde partij; 
  • Wijzig regels over wie een abortus mag uitvoeren en waar mensen terecht kunnen voor abortuszorg, in lijn met WHO-richtlijnen en standaarden voor de beste medische zorg; 
  • Schaf belemmerende regels af met rond de overtijdpil en abortuspil, en legaliseer een laagdrempelige toegang en zelfinname van de overtijdpil en abortuspil, in lijn met de WHO-richtlijnen. 

Ook in Nederland hebben wij ons hier de afgelopen jaren voor ingezet, zoals het verkrijgbaar maken van de abortuspil bij de huisarts, de abortuspil per post tijdens de COVID-maatregelen, en neutrale keuzehulpverlening

Kom zaterdag naar de demonstratie op de Dam

Op 7 mei gingen we al naar de Dam in Amsterdam om te demonstreren voor het recht op abortus, nadat uit een uitgelekt document al bleek dat Roe v. Wade onder druk stond. Zaterdag 2 juli om 13:00 uur is er opnieuw een demonstratie, georganiseerd door Baas In Eigen Buik 2022 en Abortus is een recht. Laat van je horen, en kom ook! Klik hier voor meer informatie (Facebook evenement).

Petitie: Abortus is geen misdaad

Abortus is geen misdaad. Toch? In Nederland staat abortus nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Officieel is het strafbaar. Het mag alleen legaal onder bepaalde voorwaarden. Lees in dit interview met onze directeur Anniek de Ruijter door Bregje Hofstede van De Correspondent waarom nu het moment is om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. 

Daarom steunen we de petitie van het Humanistisch Verbond die oproept om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Al 30.000 mensen gingen je voor. Teken ook!

Deel dit artikel: