Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak vinden dat anticonceptie voor iedereen gratis moet zijn. Daarom starten de organisaties een rechtszaak tegen de Staat en roepen zij vanaf vandaag iedereen op om mede-eiser te worden via eenzaakvooriedereen.nl.

Achtergrond
Begin jaren 70 leek die strijd al gestreden. Met de slogan ‘Moeders wil is wet, met de pil naar bed’, pleitten de Dolle Mina’s voor anticonceptie in het basispakket – met succes. Maar in 2011 werd de strijd teniet gedaan. Met het argument dat anticonceptie niet ‘medisch noodzakelijk’ is, werd het uit het basispakket gehaald. Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten: van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4% man en 96% vrouw.

Mensenrecht
Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan.

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann: “Kosteloze anticonceptie is een zaak van de overheid: anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.”

Eerder dit jaar werd al een petitie aangeboden in de Tweede Kamer, om anticonceptie weer in het basispakket op te laten nemen. De petitie werd in een week tijd door 55.000 mensen ondertekend. Desondanks werd het voorstel van Ploumen niet aangenomen.

Eline Peters van DeGoedeZaak: “Met de petitie zagen we al dat er groot maatschappelijk draagvlak is om de kosten van anticonceptie door de overheid te laten vergoeden. Verdeeldheid in de coalitie zit verandering in de weg, maar een grote meerderheid van burgers wil dat dit gewoon geregeld wordt.”

Iedereen kan mede-eiser worden
Daarom stappen Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak nu naar de rechter met zoveel mogelijk mede-eisers. Iedereen kan zich via de website inschrijven en mede-eiser worden.

Deel dit artikel: