Tot ons verdriet is afgelopen maandag Mac Vijn overleden. Mac was als advocaat betrokken bij een groot aantal van onze strategische rechtszaken. Zo voerde zij de rechtszaken van de zwangere zelfstandigen, de procedure voor de uitkering bij ziekte van alfahulpen en de zaak van onderzoekster Edith Kuiper inzake het bewijs van seksedisciminatie bij haar sollicitatieprocedure bij de UvA. 

Mac was werkzaam bij Bosch Advocaten in Amsterdam en heeft zich jarenlang ingezet op het gebied van vrouw en recht. Ze was een doortastende, nuchtere advocaat en een feministe pur sang. Mede dankzij haar inzet hebben 20.000 zwangere zelfstandigen na veertien jaar procederen alsnog een zwangerschapsuitkering gekregen van 5.600 euro. 

Ook na haar pensioen bleef Mac zich inzetten voor het verbeteren van de rechtspositie van vrouwen. Vorig jaar nam zij als panellid deel aan onze avond in Pakhuis de Zwijger over de Regeling Dienstverlening aan Huis en was zij als expert betrokken bij het opzetten van de rechtszaak over de positie van PGB’ers binnen deze regeling. 

Mensen als Mac zijn de feministische helden achter de schermen bij Bureau Clara Wichmann. Mac heeft zich als advocaat jarenlang ingezet voor de vele procedures die de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann en het Bureau Clara Wichmann gezamenlijk in gang hebben gezet en tot het einde toe hebben afgerond. Als arbeidsrechtjurist heeft zij hiervoor de juiste strategische koers uitgezet. 

Mede dankzij Mac hebben we op het het gebied van arbeidsrecht belangrijke juridische stappen gezet die voor veel vrouwen in Nederland grote betekenis hebben.

Mac heeft een heel kort ziekbed gehad. We kijken terug op een bijzondere en strijdbare samenwerking.

Deel dit artikel: