“Volgens Bureau Clara Wichmann is wat de minister nu doet vlees noch vis” aldus advocaat Anna Collignon van Stibbe, advocaat voor Bureau Clara Wichmann afgelopen maandag in Radar.

Chirurgen stoppen op advies van minister Bruins tijdelijk met het plaatsen van een aantal borstimplantaten, nu is gebleken dat er een verhoogd risico is op lymfeklierkanker. Bureau Clara Wichmann vindt dat de minister moet ingrijpen tegen onveilige borstimplantaten en dat alle vrouwen waarbij deze risicovolle borstimplantaten al zijn geplaatst het recht hebben om deze kosteloos te laten verwijderen.

Bureau Clara Wichmann eiste in 2014 tevergeefs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat zij handhavend moeten optreden tegen het gebruik van gevaarlijke siliconen borstimplantaten. De risico’s zijn dus al lang bekend maar worden in Nederland niet serieus genoeg genomen. Het advies van Minister Bruins is ook tijdelijk: hij wacht eerst vervolg onderzoek af, terwijl er in Frankrijk op basis van Nederlands onderzoek nota bene wel een verbod werd uitgevaardigd.

Achtergrond

De borstimplantaten waar het om gaat zijn macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten. Deze siliconen implantaten met ruwe buitenkant worden vooral gebruikt voor borstreconstructies en minder vaak voor cosmetische ingrepen. Naast een verhoogde kans op lymfeklierkanker hebben vrouwen last van auto-immuunklachten, vermoeidheid en pijnlijke spieren. Naar schatting zouden in Nederland zo’n 200.000 mensen zo’n implantaat hebben maar het verbod geldt alleen voor nieuw te plaatsen implantaten.

Standpunt

Bureau Clara vindt ten eerste dat de minister gebruik moet maken van zijn bevoegdheid om een verbod in te stellen. Nu bevriest hij de situatie alleen en geeft hij plastisch chirurgen slechts het advies om dit soort implantaten tijdelijk niet te gebruiken. Ten tweede doet de Minister te weinig om alle vrouwen die inmiddels deze implantaten hebben en moeten leven met klachten en onzekerheden. De minister moet alle obstakels weghalen om vrouwen die ongerust zijn ze preventief te laten verwijderen zonder kosten.

 

Deel dit artikel: