Huishoudelijk werkers spelen een cruciale rol in onze samenleving. Toch behandelt de overheid hen niet als volwaardige werknemers. Daarnaast zien particulieren zichzelf niet als echte werkgever, terwijl ze dat nu natuurlijk wel zijn. Lees onze oproep en kom in actie!

De huishoudelijk werker heeft sinds oudsher een slechte arbeidspositie. Zij vallen nu onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’. Zij worden bij ontslag niet beschermd, hebben geen recht op een aanvullend pensioen en zijn niet verzekerd bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hun slechte arbeidspositie wordt tijdens deze coronacrisis nog eens pijnlijk duidelijk. De huishoudelijk werkers worden nu veel afgezegd, kunnen hun belangrijke werk niet doen en verliezen hun inkomsten, zonder enig vangnet. Er zijn geen financiële regelingen die deze groep ondersteunt.

Maar liefst 95% van de huishoudelijk werkers in Nederland is vrouw. Vanuit de Alliantie Samen Werkt Het! ondersteunen wij deze belangrijke en onmisbare groep en onderzoeken wij mogelijkheden voor betere en eerlijke wetgeving.

Wat kan jij nu doen?

  1. De FNV heeft een crowdfunding opgezet ter ondersteuning voor ongedocumenteerde huishoudelijke werkers. Dit is een geweldig belangrijke actie, steun deze!
  2. Heb je zelf een huishoudelijk werker? Betaal je hulp dan door! Als particulier ben je de werkgever van je huishoudelijke werker. Het voelt misschien informeel, maar dat betekent niet dat je geen verplichting hebt. Je moet je huishoudelijk werker doorbetalen: bij jouw vakantie, bij hun vakantie en bij ziekte. Goed werkgeverschap brengt mee dat je ook het loon moet doorbetalen bij een pandemie als deze.
  3. Ken je mensen met een huishoudelijk werker die deze hebben afgezegd en niet doorbetalen? Deel onze oproep en maak duidelijk wat goed werkgeverschap inhoudt. #vergeetdehulpniet

 

 

 

Deel dit artikel: