Het Clara Wichman fonds en de Geboortebeweging zijn geschokt door het besluit van de rechter om de wens van een hoogzwangere vrouw om in het Bravis ziekenhuis met haar eigen verloskundige te bevallen, niet in te willigen.
Sophie is 37 weken zwanger en heeft een verhoogd risicoprofiel, omdat ze haar eerste kind via een keizersnede kreeg. Het advies is daarom om in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog te bevallen. De rechter bevestigde op de zitting echter wel het recht van Sophie om zowel bij de gynaecoloog als bij de verloskundige elke handeling te mogen weigeren.
De vrouw wil ook graag in het ziekenhuis bevallen, maar dan wel met haar eigen vertrouwde verloskundige. Maar het ziekenhuis bleef vasthouden aan de eis dat een gynaecoloog verantwoordelijk moest zijn voor de vrouw. De rechter gaat daar door de afwijzing van vordering van de zwangere vrouw in mee en geeft haar de optie: of de gedwongen zorg van een gynaecoloog accepteren, of thuis bevallen.
Tijdens het kort geding, dat gisteren (op internationale vrouwendag) in de rechtbank van Breda op de rol stond, verklaarde een afgevaardigde van het ziekenhuis onder meer dat verloskundigen die zich niet aan de richtlijnen houden, niet welkom zijn in het Bravis. Dit staat in schril contrast met de respectvolle houding van enkele andere ziekenhuizen in Nederland waar het recht op zelfbeschikking van cliënten wel wordt gerespecteerd rond een bevalling. De positieve resultaten uit deze ziekenhuizen zouden een voorbeeld moeten zijn voor het Bravis. Bovendien: het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geeft vrouwen het recht om zelf te bepalen waar zij willen bevallen en met welke zorgverlener zij dat willen doen.
Deze uitspraak zet het recht op zelfbeschikking van Sophie en alle andere zwangeren op onacceptabele wijze onder druk. Anniek de Ruijter, voorzitter van het Clara Wichmann fonds: “Dit zou het einde van de poliklinische bevalling kunnen inluiden. De afwijzing van onze vorderingen geeft aan dat in het tijdperk van de integrale geboortezorg, de ziekenhuizen absolute macht krijgen. Zodra een verloskundige binnen komt met een cliënt, is deze de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog, ongeacht wat de verloskundige of de cliënt hiervan vindt.” Beide organisaties wachten de motivering van de zaak af om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van een hoger beroep.
Anniek de Ruijter: “Totale machtsmisbruik van dit ziekenhuis en deze zorgverleners. Hoe kunnen ze het over hun hart verkrijgen om iemand die geen andere mogelijkheid ziet, te dwingen om met een risico op ernstige complicaties, dan maar naar huis te sturen omdat ze niet precies doet wat zij zeggen.”
De organisaties roepen op om op twitter Bravis om #ruimtevoorsophie en #vrijekeuzezorgverlener te waarborgen. En om het hoger beroep, dat gevoerd zal worden in het algemeen belang van álle (toekomstig) zwangere vrouwen in Nederland, door middel van crowdfunding te steunen.