Abortus staat ten onrechte nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Vanaf vandaag plakken rechtenstudenten door het hele land opvallende waarschuwingsstickers op de wetboeken. 

Ook spoort een brede coalitie van organisaties de Tweede Kamer aan om abortus snel te decriminaliseren. De aanwezige kamerleden van VVD, D66, PvdA/GroenLinks, Bij1 en Partij voor de Dieren zijn door advocaten, vrouwenartsen en studenten gewezen op de meest actuele juridische en medische stand van zaken.

Boodschap: abortus is zorg

Het dringende verzoek van de brede coalitie voor vrije keuze is om abortus voortaan te erkennen als zorg en niet langer te stigmatiseren als misdaad. Aan het bijna 100.000 keer ondertekende burgerinitiatief met dezelfde strekking is door politici nog steeds geen gehoor gegeven. 

Gynaecoloog Sanne van der Kooij:Er zijn genoeg medische wetten die de veiligheid en kwaliteit van abortus kunnen garanderen. Daar is geen strafwet voor nodig.”

Senior adviseur Lilianne Ploumen van Bureau Clara Wichmann: “Het gaat namelijk niet om een misdaad, maar om zorg. De huidige wetgeving maakt abortuszorg onnodig ingewikkeld en zit verbeteringen in de weg. Bovendien draagt de strafwet bij aan schaamte en taboe.” Zij publiceerde vandaag samen met gynaecologe Gunilla Kleiverda dit opiniestuk in de Volkskrant. 

Abortusartsen, gynaecologen, verloskundigen, (toekomstige) juristen en advocaten richtten de Vrije Keuze Coalitie op om expertises te bundelen en nog meer medestanders te verzamelen. Verschillende organisaties waaronder Rutgers, Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman en Women on Waves maken deel uit van de coalitie. Het manifest dat op donderdag 28 september is aangeboden aan verschillende politici, is terug te vinden op www.abortusiszorg.nl.

Deel dit artikel: