In het hele land staken verloskundigen vandaag tegen de plannen voor integrale bekostiging in de geboortezorg. Wij steunen de verloskundigen in hun verzet tegen deze plannen. “Geboortezorg is zorg voor vrouwen, meestal door vrouwen. Als de plannen voor de integrale bekostiging worden doorgezet, dan zijn aanstaande moeders én verloskundigen straks de dupe,” zegt directeur Anniek de Ruijter. “We hopen dat deze staking Tweede Kamerleden wakker schudt, zodat ook zij in het verweer komen tegen de plannen.” 

“We hopen dat deze staking Tweede Kamerleden wakker schudt, zodat ook zij in het verweer komen tegen de plannen.”
– Anniek de Ruijter

Verloskundigen en zwangeren straks de dupe

Als de plannen voor de integrale bekostiging in de geboortezorg worden doorgezet door minister Kuipers (VWS), krijgen ziekenhuizen een sterkere monopoliepositie. Zij zullen in grote mate bepalen hoe geboortezorg wordt ingedeeld. Daardoor verliezen verloskundigen zelfstandigheid, en komt de keuzevrijheid van zwangere vrouwen onder druk te staan. 

Eerder uitten we al onze zorgen over de gevolgen van de integrale bekostiging, en stuurden een brief aan minister Kuipers en Tweede Kamerleden. Lees hier meer.

Deel dit artikel: