De rechtbank Den Haag heeft vandaag een teleurstellende uitspraak gedaan in de bodemprocedure van ‘afstandsmoeder’ Trudy Scheele-Gertsen, die in de jaren ‘60 haar zoon tegen haar wil af heeft moeten staan ter adoptie. In de jaren ‘50 tot ‘80 moesten duizenden vrouwen in Nederland ongewild hun kind afstaan ter adoptie, vaak omdat zij ongehuwd waren.

Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann stelden de Staat aansprakelijk voor het onrecht dat haar en duizenden andere vrouwen is aangedaan. De rechtbank oordeelde dat de Raad voor de Kinderbescherming, en dus de Staat, niet structureel juridisch verwijtbaar heeft gehandeld en dat de manier waarop de Raad voor de Kinderbescherming handelde samenhangt met de tijdsgeest. Hiermee heeft de rechtbank de vorderingen van Trudy en van Bureau Clara Wichmann, voor andere ‘afstandsmoeders’, afgewezen.

Beraden op hoger beroep 

“Hoe gaat dit de boeken in, dat vragen wij ons af. Als onrecht dat duizenden vrouwen is aangedaan, dat wordt erkend en waar de Staat stappen onderneemt hen te horen, hun vertrouwen terug te winnen en te steunen. Of, als een afgedane zaak. Hier ligt nu een dringende taak bij de overheid. Ook gaan wij de uitspraak uitvoerig lezen en ons beraden op hoger beroep, want wij blijven erbij dat de Raad voor de Kinderbescherming en daarmee de Staat aansprakelijk is voor dit onrecht.”

– Linde Bryk, strategisch juridisch adviseur Bureau Clara Wichmann

De rechtbank moest op basis van de toen geldende maatschappelijke opvattingen beoordelen of de Raad voor de Kinderbescherming onrechtmatig heeft gehandeld. Zij benadrukt dat de tijdgeest nu wezenlijk anders is en dat er geen enkele twijfel bestaat over wat voor enorme impact dit beleid heeft gehad op de levens van Trudy Scheele-Gertsen en de andere vrouwen en kinderen.

‘Niet uw schuld dat het zo gelopen is’ 

De voorzitter van de rechtbank sprak Trudy Scheele-Gertsen dan ook direct toe: ‘Mevrouw Scheele-Gertsen, we kunnen de tijd niet terugdraaien, het is niet uw schuld dat het zo gelopen is. Het is van belang dat de tot nu toe ongehoorde stem van afstandsmoeders een plek krijgt in onze samenleving’. 

Hierbij benoemt de rechtbank ook de problematiek bij het aanmeldpunt adoptie, hoe dit wederom traumatiserend kan zijn voor de ‘afstandsmoeders’, en benadrukt het belang van vervolgonderzoek en gesprekken met de ‘afstandsmoeders’.

Trudy Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann worden in deze procedure vertegenwoordigd door dr. mr. Lisa-Marie Komp, van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira.

De uitspraak is hier te lezen. 

Deel dit artikel: