Op donderdag 2 september zijn de verzoekschriften voor Ryan en Storm ingediend bij de Rechtbank Zwolle en de Rechtbank Arnhem, voor de registratie van een X in hun paspoorten.

Het wordt hoog tijd dat mensen zelf hun genderregistratie kunnen bepalen. Het is in Nederland nog steeds niet mogelijk om de registratie van M/V te laten wijzigen in X als non-binaire transgender persoon.

Daarom zijn wij met Ryan en Storm twee juridische procedures gestart: zij willen allebei een X in hun paspoort. Er is nu geen wettelijke grondslag voor een duidelijke aanvraagprocedure voor een X bij de gemeente en daarom wijst de gemeente naar (een kostbare gang naar) de rechter, en een deskundigenverklaring. Ryan en Storm zijn zelf de deskundigen over hun gender(registratie). Voor een wijziging van M naar V ligt er nu een wetsvoorstel om de deskundigenverklaring achterwege te laten. Dit is onvoldoende, want het sluit non-binaire mensen die een X willen uit. Daarom staan wij Ryan en Storm bij in hun strijd, voor iedereen die zelf hun genderregistratie wil kunnen bepalen.

Samen met Transgendernetwerk Nederland (TNN) hebben wij ook een amicus brief ingediend, om deze procedures kracht bij te zetten. Deze brief is openbaar en voor iedereen te gebruiken, voor informatie, of ter versterking van een eventuele eigen procedure.

Eerder publiceerden we een opiniestuk over deze zaak in de Volkskrant, die vind je hier.

De schriftelijke uitspraak in beide zaken verwachten we over twee tot drie maanden.

Deel dit artikel: