Bureau Clara Wichmann vindt dat vrouwelijke onderzoekers geen nadeel mogen ondervinden op basis van zwangerschap. Daarom steunde het bureau een onderzoeker die een beroep heeft ingediend tegen een afwijzing op een Vidi-aanvraag bij het NWO.

aanvraag NWO

De aanvraagster was zwanger tijdens de aanvraagprocedure en voorzag dat zij mogelijk vlak voor haar uitgerekende datum een weerwoord zou moeten schrijven op haar Vidi-aanvraag. Om deze reden had zij het NWO gevraagd om, indien beschikbaar, de referentierapporten eerder toe te sturen.

Hoewel NWO haar deze accommodatie had toegezegd zijn de referentierapporten niet eerder naar de aanvraagster gestuurd. Zij was daarom gedwongen haar weerwoord tijdens haar verlof en vlak voor haar bevalling te moeten schrijven. Haar aanvraag werd afgewezen. De aanvraagster heeft bezwaar ingediend, maar NWO heeft dit bezwaar afgewezen. De aanvraagster vecht deze beslissing nu aan met steun van Bureau Clara Wichmann.

Gelijke kansen

Bureau Clara Wichmann heeft meerdere meldingen ontvangen van vrouwelijke wetenschappers die bij NWO aanlopen tegen obstakels bij het aanvragen van onderzoeks-financiering. Een NWO subsidie is van wezenlijk belang voor academische carrière. Het bureau vindt dat NWO ervoor moet zorgdragen dat vrouwelijke onderzoekers geen nadeel ondervinden op basis van zwangerschap en haar zorgplicht als bestuursorgaan moet nakomen om gelijke kansen te creëren voor vrouwelijke wetenschappers.

Bureau Clara Wichmann heeft NWO geattendeerd op het feit dat zwangere onderzoekers veel nadeel ondervinden op basis van zwangerschap.

NAjaar 2018: tegemoetkoming zwangere onderzoekers

Op 20 juli werden in NRC Handelsblad de rechtszaken van vrouwelijke subsidie aanvrager uitgelicht. Goed nieuws: hier kondigde NWO aan dit najaar maatregelen zal nemen om zwangere onderzoekers tegemoet te komen.

Deel dit artikel: