Hoger beroep tegen de Staat maandag 19 juni

Maandag 19 juni dient bij het Gerechtshof in Den Haag het hoger beroep tegen de Staat in de zaak voor gratis anticonceptie. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak bepleiten samen met het Humanistisch Verbond, Women Inc. en de Nederlandse Vrouwenraad al sinds 2020 dat zolang vrouwen opdraaien voor de kosten van anticonceptie, er sprake is van discriminatie.

Geringe kosten geen argument
In oktober 2020 oordeelde de Rechtbank Den Haag dat de Staat anticonceptie niet voor iedereen hoeft te vergoeden omdat er geen sprake zou zijn van discriminatie. Omdat, volgens de rechtbank, er aan anticonceptie slechts geringe kosten verbonden zijn. Maar de hoogte van de kosten – hoewel dit vaak de reden is waarom vrouwen geen anticonceptie gebruiken – is in dit geval niet relevant. Het feit dat vrouwen opdraaien voor de kosten, maakt dat het discriminerend is.

Speelbal van de politiek
De vergoeding van anticonceptie is in Nederland al jaren speelbal van de politiek. In de jaren ’70 werd de pil opgenomen in het ‘ziekenfonds’ en kwam daarmee voor rekening van de hele maatschappij. In 2004 werd de pil uit het basispakket gehaald, kwam daar in 2008 weer in om vervolgens in 2011 opnieuw te verdwijnen voor vrouwen vanaf 21 jaar. In landen als Luxemburg en het VK is anticonceptie wel gratis voor alle vrouwen.

Linde Bryk, hoofd strategische rechtszaken bij Bureau Clara Wichmann: ‘Anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht waarvan je de kosten niet alleen bij de vrouw kunt en mag leggen.
Met dit hoger beroep verzoeken wij het Gerechtshof deze ongelijkheid op te heffen, zodat
anticonceptie gratis wordt, iets waar de hele samenleving van profiteert!’

Renske Wienen, campagnestrateeg bij DeGoedeZaak: ‘Er zou geen boete moeten zitten op het hebben van een baarmoeder. Anticonceptie is geen luxeproduct, maar iets wat ontzettend veel mensen in hun dagelijks leven moeten gebruiken. Met de groeiende armoede en stijgende prijzen is de zaak nu actueler dan ooit. We hopen daarom natuurlijk dat het Gerechtshof ons gelijk geeft.’

Demonstratie 12.30 uur bij het Gerechtshof
De rechtszaak werd in 2020 aangespannen door de vijf organisaties en meer dan 7300 mede-eisers.
Om 12.30 uur, voorafgaand aan de zitting, vindt een demonstratie plaats bij het Gerechtshof in Den Haag. Steunbetuigers zullen daar eisen dat anticonceptie gratis moet zijn: Anticonceptie is een noodzaak, geen luxe!

Deel dit artikel: