Op 10 april vond het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat omdat zij momenteel ongewenst zwanger is, maar haar huis niet uit kan vanwege COVID19. Trix is een alleenstaande moeder met een dochter met COVID19 verschijnselen, en kan daarom het huis niet uit als zij de richtlijnen van de overheid opvolgt.

De zaak van Trix wordt gesteund door Bureau Clara Wichmann en Women on Waves. Wij krijgen meerdere van dit soort berichten. Een andere vrouw die op het laatste moment niet durfde te procederen zit in een onveilige thuissituatie met een partner die niet weet dat zij zwanger is en ze heeft geen cover, zoals wegblijven vanwege werk, om alsnog naar de kliniek te gaan. Een andere dame woont op een waddeneiland en zou nu 4 uur moeten reizen om naar een abortuskliniek te gaan.

Alle drie de genoemde vrouwen willen hun zwangerschap binnen het eerste trimester middels de abortuspil afbreken. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat dit een veilige manier van het afbreken van een zwangerschap is. In Engeland en Ierland is het vanwege de COVID-19 crisis nu ook mogelijk om op deze manier abortushulp te verstrekken. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) heeft een speciale richtlijn voor abortus hulpverlening in tijden van Corona gemaakt met de nadruk op de veiligheid en mogelijkheden van het gebruik telemedine zonder bezoek aan een kliniek.

OORDEEL RECHTBANK

De rechtbank Den Haag wees het verzoek in kort geding van Trix tegen de Staat af. Vrouwen moeten per se naar een abortuskliniek om de abortuspil op te halen op grond van het wetboek van strafrecht, zo bevestigt de rechter. Dit terwijl door de COVID-19 maatregelen niet alle vrouwen daar kunnen komen. Door deze uitspraak blijven vrouwen in tijden van corona verstoken van noodzakelijke abortus zorg, terwijl een goed alternatief binnen handbereik is.

Bureau Clara Wichmann en Women on Waves steunden Trix in haar zaak en zullen dat blijven doen. Daarnaast komen Bureau Clara Wichmann en Women on Waves op voor de belangen van de grotere groep vrouwen die door de corona maatregelen geen toegang hebben tot medicamenteuze abortus. Op dit moment beraden Trix, Women on Waves en Bureau Clara Wichmann zich op vervolgstappen om toegang tot deze noodzakelijke zorg te waarborgen.

Update: brief aan OM

Bureau Clara Wichmann en Women on Waves hebben op 22 juni een brief gestuurd naar het OM waarin wordt gevraagd om artsen en apothekers die ten tijde van corona abortusmedicatie verstrekken aan vrouwen met een ongewenste zwangerschap tot 9 weken, niet te vervolgen. Eerder dit jaar wees de rechtbank Den Haag het verzoek in het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat, om het mogelijk te maken abortusmedicatie toegestuurd te krijgen, af.
Hoewel veel van de coronamaatregelen nu zijn versoepeld, bevinden veel vrouwen in de huidige COVID-19 crisis zich nog steeds tussen wal en schip. Sommige vrouwen en meisjes zijn niet in staat om naar een abortuskliniek te gaan bijvoorbeeld omdat zij of een gezinslid coronaklachten hebben of omdat ze niet voor langere tijd naar buiten kan vanwege een controlerende partner of ander gezinslid. Onderzoek heeft laten zien dat ook huiselijk geweld in deze tijd is toegenomen.

In de media

Glamour, 12 april 2020 Hoe de corona Crisis het recht op abortus schendt
Vice, 10 april 2020 Huisartsen vertellen waarom de abortuspil juist nu beschikbaar moet zijn.
Linda, 10 april 2020 Trix wijst verzoek om abortuspil te krijgen af
RTLnieuws, 10 april Corona maatregelen quarentaine abortuspil per post
Trouw ,10 april Abortuspil mag ondanks de coronacrisis niet via de post gestuurd

Deel dit artikel: