In de polisvoorwaarden van verzekeraar Movir werden zwangere vrouwen op verschillende manieren gediscrimineerd. Bureau Clara Wichmann ondersteunde de succesvolle rechtszaak van een hoogzwangere advocate.

Movir hanteerde een wachttijd van twee jaar voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als gevolg van zwangerschap. Verder hanteerde Movir een wachttijd van twee jaar voor een vervangende WAZ-uitkering in geval van zwangerschap en keert de verzekeraar een lager daggeld uit voor vrouwen die als gevolg van zwangerschap tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Ten slotte konden zwangere vrouwen geen aanspraak maken op een ‘vaste kosten-vergoeding’, zoals de kantoorkosten die tijdens een zwangerschapsverlof gewoon doorlopen. Het kort geding was aangespannen door, de dan hoogzwangere, advocate Gabbi Mesters. Bureau Clara Wichmann ondersteunde de zaak.

Zie ook het proces die werd aangespannen tegen de Staat.

Op alle punten in het gelijk gesteld

De rechtbank Utrecht stelde op 15 november 2005 Gabbi Mesters in het gelijk in een kort geding dat zij had aangespannen tegen verzekeraar Movir. De verzekeraar maakte ten onrechte onderscheid naar geslacht en moet nu toch een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren aan Mesters.

Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen. Dit is ook een grote tegenslag voor het Verbond van Verzekeraars die haar leden al sinds jaren adviseert om deze discriminatie van vrouwen in de polissen op te nemen.

Op alle punten heeft Gabbi Mesters van de rechter gelijk gekregen. Verzekeraar Movir moet alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren. Eerder al gaf de Commissie Gelijke Behandeling Movir ongelijk. Met deze uitspraak spreekt de rechter zich voor het eerst uit over deze kwestie.

Deel dit artikel: