Duizenden ongehuwd zwangere vrouwen moesten in de jaren ’50, ’60 en ’70 hun kind bij de geboorte afstaan ter adoptie. Bureau Clara Wichmann ondersteunt de rechtszaak van ‘afstandsmoeder’ Trudy Scheele-Gertsen, die in de jaren 60 haar zoon tegen haar wil af heeft moeten staan ter adoptie. Zij en Bureau Clara Wichmann willen de Staat aansprakelijk stellen voor het leed dat deze gebeurtenis haar heeft bezorgd. Om deze zaak te financieren is Bureau Clara Wichmann een crowdfunding gestart.

Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann, geeft aan waarom deze zaak zo belangrijk is:

“De wet schreef toen al voor dat moeders en kinderen in principe niet gescheiden mogen worden. Twee artsen (de psychiaters Heijmans en Trimbos red.,) hebben ervoor gezorgd dat er een norm ontstond die er toe leidde dat duizenden vrouwen hun kind hebben moeten afstaan. De staat had vrouwen daar tegen moeten beschermen. En heeft dat niet gedaan.”

Lisa-Marie Komp, advocaat bij kantoor Prakken d’Oliveira, vertegenwoordigt Trudy en Bureau Clara Wichmann in deze zaak.

Updates over deze zaak

26 JANUARI 2022
TELEURSTELLENDE UITSPRAAK IN ZAAK OVER ‘AFSTANDSMOEDERS’

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een teleurstellende uitspraak gedaan in de bodemprocedure van ‘afstandsmoeder’ Trudy Scheele-Gertsen, die in de jaren ‘60 haar zoon tegen haar wil af heeft moeten staan ter adoptie. We beraden ons op hoger beroep. Lees hier meer over de uitspraak.

24 SEPTEMBER 2021
ZITTING BIJ DE RECHTBANK DEN HAAG

Op vrijdag 24 september 2021 was de zitting in deze zaak bij de Rechtbank Den Haag.

In het nieuws

Deel dit artikel: